Gå til sidens hovedinnhold

Vinner på catwalken

Artikkelen er over 16 år gammel

Lille Bagge ser så tøff ut at kattedommerne faller pladask. De slemmeste gutta har draget også i katteverdenen.

JESSHEIM

21. januar ble både Bagge, eller offisielt Castlehill´s Bagera, født, på samme dag som prinsesse Ingrid Alexandra. Det var kanskje ikke så tilfeldig. Bagge er nemlig en kongekatt. Den har vunnet seks katteutstillinger de siste to månedene, og fått tittelen JW foran navnet sitt. Det betyr Junior Winner og er omtrent like stas som Sir foran navnet til Elton John.

– Snusken! Våkne litt da, sier kattemamma Lise Egeland til Bagge, som ligger og sover på gulvet i huset hjemme på Jessheim. Han er ganske lat, og tar det med ro det meste av dagen. Innimellom får han en liten løperaptus, og raser rundt i huset sammen med noen av de seks andre kattene Egeland har.

Og han er litt jålete.

Klump i halsen

– Jeg tror han vet veldig godt hvor pen han er. Han liker å vise seg fram, og svinser og svanser med halen når jeg sier at han er pen, sier Egeland.

Men at han skulle vinne seks Best in show-premier på to måneder, hadde hun ikke trodd. Sammen har de fløyet og bodd på hotell for å være med på konkurranser i Orkanger, Harstad, Bergen og Arendal.

– Når han vinner, blir jeg alltid overrasket. Jeg får nesten klump i halsen og tenker at er den virkelig så fin, den katten som bor hos meg!

Svart djevel

Denne helgen var han i Orkanger, der dommerne roste ham grenseløst: Veldig gode kroppsproporsjoner, pene bein, pen hodeform, vakker profil og myk og silkeglatt pels, sa dommerne, og en sveitsisk dommer ville døpe ham om til Black Devil på grunn av det barske uttrykket.

– Jeg liker ansiktet best, eller hele hodet. Han har sånn utstråling, eller killer look, som en av dommerne sa. Et rått uttrykk. Han kan se så sint ut, men han er bare den godeste, herligste katten.

Egeland kan ikke vite om Bagge fortsetter å være en utstillingskatt når han blir eldre. Maine Coon vokser til de er fire år, og da kan proporsjonene forandre seg. Bagge er ganske stor allerede. Fem kilo tung og lang som en pelskrage, men en Maine Coon kan bli opptil ti kilo.

– Noen er superkatter hele livet, mens andre er barnestjerner. Jeg håper at Bagge blir en voksenstjerne, sier Egeland, som har meldt ham på til Scandinavian Show 2003 i Ekeberghallen med 601 konkurrerende katter neste helg.