Vil tiltale foreldre for overgrep

SENDT TIL STATSADVOKATEN: Politiadvokat Anne Siv Åvitsland har sendt sin innstilling til statsadvokatens kontor. De skal nå avgjøre om det blir tatt ut tiltale. Bistandsadvokat Gunhild Lærum (øverst) representerer barna, mens forsvarer Unni Fries (nederst) representerer barnas far. Foto: Lisbeth Andresen

SENDT TIL STATSADVOKATEN: Politiadvokat Anne Siv Åvitsland har sendt sin innstilling til statsadvokatens kontor. De skal nå avgjøre om det blir tatt ut tiltale. Bistandsadvokat Gunhild Lærum (øverst) representerer barna, mens forsvarer Unni Fries (nederst) representerer barnas far. Foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 7 år gammel

Politiet mener foreldreparet for gjentatt mishandling mot sine tre barn. Foreldrene nekter straffskyld.

DEL

Et år etter at foreldreparet i Nes ble anmeldt for grove overgrep mot sine tre sønner, har politiet på Romerike sendt saken videre til statsadvokaten.

Politiadvokat Anne Siv Åvitsland skal ha innstilt på at foreldrene må tiltales for en rekke forhold som går inn under overgrepsbestemmelsene.

Alvorlige overgrep

– Innstillingen er veldig lang, og det inngår flere overgrepsbestemmelser, men det er blant annet paragraf 219, sier advokat Unni Fries som forsvarer barnas far.

Paragraf 219 omhandler den som gjentatt grovt krenker eller mishandler en nær slektning.

– De er siktet for alvorlige seksuelle overgrep mot ungene sine, så som deres bistandsadvokat er jeg fornøyd, sier Gunhild Lærum som representerer de tre barna.

Ifølge Lærum har barna det fortsatt svært vanskelig.

Hevder andre kan stå bak

Det er nå opp til Oslo Statsadvokater om foreldrene blir tiltalt.

Som RB tidligere har skrevet skal to av guttene være under 10 år, mens den tredje er i tenårene.

I avhør skal sønnene ha kommet med svært grove beskrivelser av overgrepene som skal ha skjedd gjentatte ganger over lengre tid.

– Foreldrene fastholder at de er uskyldige, men de utelukker ikke at andre personer har gjort dette mot barna. Den eldste sønnen har blant annet fortalt at han har gjort overgrep på egen hånd, sier Fries.

Gunhild Lærum representerer den eldste sønnen og poengterer at denne saken er komplisert og sammensatt.

– Disse barna har levd under ubeskrivelige forhold og det er ikke hans frie vilje som har vært med på disse overgrepene. Det vil komme fram i en tiltale, sier hun.

LES OGSÅ: Barna forteller om overgrepsrom

Lang tid

Politiet har fått kritikk for at etterforskningen av saken har tatt for lang tid.

– Jeg har merket meg det, men saken må bli ferdig etterforsket først. Dessuten er dette en stor straffesak med mye materiale som må bli gått gjennom. Vi ønsker også at ting skal gå fortere, sier Åvitsland.

Advokat Unni Fries forteller at foreldrene nå er glade for at det skjer noe i saken.

– De skulle gjerne sett at det ikke ble noen tiltale, men dette har vært en svært belastende ventetid, så de er glade for at det nå skjer noe, sier hun.

Ville etterforske mer

Selv om forsvarerne er fornøyd med at det nå skjer noe i saken, er de ikke fornøyd med at det ikke har blitt gjennomført etterforskningsskritt som de har etterlyst.

– Vi ønsket innsyn i informasjon fra offentlige etater som vi mener er av betydning. Det har vi ikke fått, sier Fries.

Forsvaret har også bedt om et avhør av en person de mener er av betydning.

– Det kan vi heller ikke se har blitt gjennomført, sier hun.

Tips Oss
Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Artikkeltags