Vil stikke kjepper i MC-hjulene

PÅ ROMERIKE: MC-koordinator Halvard Askilsrud og kriminalsjef Kari Torkelsen i Romerike politidistrikt mener det er HA-sympatisører i Ullensaker og Rælingen, i tillegg til de to verdensklubbene Outlaws MC og Coffin Cheaters MC.BEGGE FOTO: KAY STENSHJEMMET

PÅ ROMERIKE: MC-koordinator Halvard Askilsrud og kriminalsjef Kari Torkelsen i Romerike politidistrikt mener det er HA-sympatisører i Ullensaker og Rælingen, i tillegg til de to verdensklubbene Outlaws MC og Coffin Cheaters MC.BEGGE FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 11 år gammel

Her er MC-klubbene Kripos og politiet på Romerike holder under nøye oppsikt.

DEL

Kripos slår fast at det er kriminelle MC-bander og sympatisører til disse i mer enn 70 kommuner i Norge.

To av kommunene ligger på Romerike.

– De verdenskjente klubbene Outlaws MC og Coffin Cheaters MC har klubbhus i Ullensaker. Her holder også Reckless til – en klubb som tilsynelatende sympatiserer med Hells Angels. Det samme gjelder MC-klubben Hog Riders i Rælingen, sier MC-koordinator Halvard Askilsrud i Romerike politidistrikt.

Med kriminelle MC-klubber mener politiet såkalte en-prosent-motorsykkelklubber, der medlemmene definerer seg som den ene prosenten av befolkningen som har meldt seg ut av samfunnet, med sine egne spilleregler.

– En-prosent-miljøet er landets best organiserte kriminelle nettverk, mener Kripos.

Ærlig flertall

Medlemmer fra disse klubbene er involvert i alvorlige forbrytelser som vold, ran, narkotikakriminalitet, utpressing og trusler.

De mest kjente 1 %-MC-klubbene er Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters.

I dag er det, ifølge Kripos, cirka 15 norske kommuner som har en eller flere av disse kommunene etablert.

Mer enn 70 kommuner har en supportergruppe til en av disse klubbene.

Men flertallet av disse medlemmene er familiefedre med ærlige jobber og motorsykler som hobby.

Det kan være langt fra å være supportgruppe til en direkte støttegruppe. Men blant supporterne finnes også medlemmer som er involvert i kriminalitet – på oppdrag eller bestilling fra moderklubben.

Løpegutter

Kriminalsjef Kari Torkelsen i Romerike politidistrikt sier det er Ullensaker og Eidsvoll som merker klubbene mest.

– Vi har sett flere deltakere som holder til i Ullensaker men bor i Eidsvoll, sier hun og viser til de kriminelle løpeguttene til MC-klubben Outlaws som i løpet av kort tid ble tatt for mer enn 100 lovbrudd i fjor.

Torkelsen deltok i går på politidirektoratets konferanse i Drammen for å vise at de følger utviklingen nøye.

– Å bekjempe slike kriminelle bander er ikke noe politiet kan løse alene. Skal vi lykkes er vi avhengig av at både politikere og innbyggere er med på en felles samhandling – slik vi har sett i Nedre Eiker, sier kriminalsjef Kari Torkelsen i Romerike politidistrikt.

Uønsket i Drammen

I fjor, 10 år etter Bandidos-bomben i Drammen, fikk Øvre Eiker en fullverdig Hells Angels-klubb. Kommunestyret reagerte med å ta et klart standpunkt, og markerte motstand MC-miljøet ved å si at klubben var uønsket.

– 1 %-filosofien er i strid med vårt syn på en positiv samfunnsutvikling. Vi vil ikke demonisere enkeltmennesket, men nettverket, sa ordfører Anders Werp på gårsdagens konferanse i Drammen.

Politiet mener 80 prosent av alle MC-klubber i Norge sympatiserer med Hells Angels.

– Blant dem Hercules MC og Reckless MC på Jessheim, samt Gallon MC i Sørum, får Romerikes Blad opplyst.

Artikkeltags