Vil skattlegge næringseiendom

GODE VEKSTVILKÅR: De som eier næringslivseiendom bør bidra til kommunens vekstregning ved å betale noen promille i skatt på næringseiendom, mener Ullensaker Ap, her representert ved Kjell Fredagsvik,Janka Holstad, leder Asbjørn Gundersen, gruppeleder Eva Gullichsen og nestleder Arne Arnesen (f.v.).

GODE VEKSTVILKÅR: De som eier næringslivseiendom bør bidra til kommunens vekstregning ved å betale noen promille i skatt på næringseiendom, mener Ullensaker Ap, her representert ved Kjell Fredagsvik,Janka Holstad, leder Asbjørn Gundersen, gruppeleder Eva Gullichsen og nestleder Arne Arnesen (f.v.). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Ullensaker kommune bør utnytte den inntektsmuligheten det gir å innføre skatt på næringseiendom, mener Ullensaker Arbeiderparti.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

– Eierne og utviklerne av næringseiendom har fått mye gratis på grunn av flyplassetableringen i vekstkommunen Ullensaker, mener ledelsen i Ullensaker Arbeiderparti.

Det er bare rett og rimelig at de bidrar med noen kroner til fellesskapet og et kommunebudsjett hvor skolen og tilbudene til barn og unge går på sparebluss på grunn av trang kommuneøkonomi og høy gjeld, mener partiet.

Derfor ønsker Ullensaker Ap å pålegge skatt for næringseiendom.

Ullensaker har mange næringseiendommer og en skatt på disse ville gi mange penger i kommunekassa. – Den kommersielle delen av Oslo Lufthavn ville trolig være den som bidro mest, sier Asbjørn Gundersen, leder i Ullensaker Arbeiderparti.

– Ikke på bolig

– Vi ønsker ikke eiendomsskatt på boliger. Boligprisene er høye og det er vanskelig nok å komme inn i boligmarkedet, sier han.

Skatt på to promille på næringseiendom, ville gi 72 mill. kr i året til kommunens drift som partiet ønsker å bruke til blant annet å øke lærertettheten, gi skolene rom for å sette inn vikarer, styrke helsesøstertjenestene, ungdomshusene, psykiatritilbudet til barn og unge og til kultur.

– Kommunen har hatt en stor befolkningsvekst, men rammene til kultursektoren har ikke økt tilsvarende, sier Gundersen.

Innfører kommunen skatt på næringseiendom på fire promille, vil det gi ytterligere 75 mill. kr i året som Ullensaker kunne ha brukt til å betale ned gjeld.

Skolene i Ullensaker drives 15 prosent billigere enn i sammenlignbare kommuner. Og i rådmannens budsjettgrunnlag er flere framlagte behov for tiltak rettet mot barn, unge og svake grupperkuttet.

Frykter ikke flukt

Det er ikke første gang Ullensaker Ap foreslår å innføre skatt på næringseiendom. Så langt har bare SV støttet forslaget, ingen andre partier i kommunestyret.

– Men vi har ikke gitt opp troen på at posisjonen vil komme til fornuft og snu, sier Janka Holstad.

Eva Gullichsen viser til at Olav Thon ikke har rømt fra Skedsmo, selv om kommunen har denne skatten, men tvert imot har utvidet Strømmen storsenter.

Det borgerlige flertallet ønsker å bedre kommunens økonomi ved å selge kommunale eiendommer.

– Vi er redd det tar for lang tid og at summene ikke er realistiske, sier Gundersen.

– Dessuten kan man bare selge kommunens eiendom en gang, sier Eva Gullichsen.

Artikkeltags