Vil ha Oslo-søppel

VIL HA: Ullensaker-ordfører Harald Espelund. FOTO: LISBETH ANDRESEN

VIL HA: Ullensaker-ordfører Harald Espelund. FOTO: LISBETH ANDRESEN

Artikkelen er over 9 år gammel

Romerikskommunene Ullensaker, Sørum og Nes kniver om matavfallet til Oslo.

DEL

Ifølge NRK hadde Oslo kommune planer om å bygge anlegget innenfor bygrensa, men luktproblemene gjør at de nå søker etter tilgjengelige tomter på Romerike.

– Grunnen til at vi ville flytte ut av Oslo, var at vi var redde for at naboene skulle bli plaget av lukt. De kommunene som nå står igjen, har ingen naboer som kan bli plaget av lukt og er derfor veldig aktuelle kandidater, sier miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr til statskanalen.

Anlegget skal forvandle Oslos matavfall til biogass og bio-gjødsel.

– Vi vurderer Ullensaker, Nes og Sørum kommune. Så skal vi se nå i et helhetsaspekt, hvilken av kommunene vi velger for et av verdens største biogassanlegg, sier Kallmyr.

Si din mening nederst i saken!

En milliard

Anlegget som skal gjenvinne matavfallet når Oslo starter med kildesortering, vil koste opp mot en milliard kroner.

Esval ved Vormsund i Nes, er et aktuelt utbyggingsområde. Og ordfører Oddmar Blekkerud, mener det vil være smart å bygge anlegget der.

– I forhold til det man skal produsere, blant annet bio-gjødsel, så tror jeg Nes som Norges største kornkommune har en fordel. Det er en kort avstand til de som skal være brukere av produktet, sier han.

Sørum kommune tilbyr på sin side Krogstad miljøpark – der Sørum allerede har planer for et nytt slambehandlingsanlegg.

– Vi satser på et anlegg som betjener Oslo og de mest folkerike nabokommunene på Nedre Romerike. I tillegg kommer de til et anlegg som raskt kan realiseres, sier Sørum-ordfører Hans Marius Johnsen.

Ullensaker, vil på sin side utrede om anlegget vil utsette naboer ved Dal Skog for luktproblemer.

– Vi har brukt mye penger på Dal Skog for å kvitte oss med luktproblemer for naboene. Det har vært klager i mange år, og nå legger man renseanlegget innomhus med alle mulige måter for å fjerne luktplagen. Det har vi klart, og det vil være litt spesielt at når vi har taklet denne plagen, så kommer det kanskje noen rett ved siden av, som har samme utfordringene, sier ordfører Harald Espelund.

Artikkeltags