Vil frede 40 bruer

VIL FREDE: Minnesundbrua er en av 40 bruer Riksantikvaren nå foreslår å frede. FOTO: TOM GUSTAVSEN

VIL FREDE: Minnesundbrua er en av 40 bruer Riksantikvaren nå foreslår å frede. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 11 år gammel

Riksantikvaren ønsker å frede 40 bruer og en ferjekai rundt om i landet. Hensikten er å bevare byggverk som viser den historiske utviklingen av veinettet.

DEL

Riksantikvaren har plukket ut et utvalg byggverk og anlegg som er representative for utviklingen av veinettet i Norge fra 1537 og fram til i dag.

Til sammen 40 statlig eide bruer – fra Strømmen bru i Finnmark til Gamle Bjelland bru i Vest-Agder – er foreslått fredet.

I tillegg ønsker Riksantikvaren å frede Røsvik ferjekai i Nordland.

Graden av vern varierer fra bru til bru, men skal i utgangspunktet sikre bruas arkitektur og hovedpreg, opplyser Riksantikvaren.

– Vi ønsker å ta vare på det arkitektoniske ved bruene slik de var da de ble bygget, sier informasjonssjef Asgeir Spange Brekke hos Riksantikvaren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Både bruanleggets hovedstruktur, organisering og detaljering som tekniske løsninger, materialbruk, overflater og det fysiske preget som viser funksjon, skal opprettholdes.

Spange Brekke forteller at forslaget er sendt til gjennomlesning i kommuner, fylkeskommuner og departementer som er berørt av verneforslaget. De har mulighet til å komme med eventuelle merknader til forslaget. (ANB-NTB)

Artikkeltags