Vil endre hundeloven

NY HUNDELOV: Hans Frode Asmyhr (Frp) tar til orde for at bestemmelsen om farlige hunder skal endres. Ingun Rusthaug og hennes familie har gått til sak mot staten for å beholde hunden Pablo. FOTO: SCANPIX / VIDAR SANDNES

NY HUNDELOV: Hans Frode Asmyhr (Frp) tar til orde for at bestemmelsen om farlige hunder skal endres. Ingun Rusthaug og hennes familie har gått til sak mot staten for å beholde hunden Pablo. FOTO: SCANPIX / VIDAR SANDNES

Artikkelen er over 6 år gammel

Hans Frode Asmyhr (Frp) mener forbudet mot farlige hunder må endres. Det er Norsk Kennel Klub enig i. De mener det ikke finnes farlige raser, bare farlige eiere.

DEL

– Jeg vil at raseforbudet må tas bort og ønsker heller sterkere virkemidler mot hunder som opptrer farlig, sier Frp- politiker Hans Frode Asmyhr.

Han tror et større oppmerksomhet på hundeeieren er mer hensiktsmessig enn et forbud mot enkelte raser.

– Det er viktigere å gå kraftig til verks mot eiere som ikke klarer å ta vare på hundene sine, sier Asmyhr som flere ganger er blitt kontaktet av hundeeiere som føler seg urettferdig behandlet på bakgrunn av raseforbudet.

Ti saker

Bakgrunnen for at han over lengre tid har tatt til orde for en lovendring, er særlig saken om hundene Gorm og Pablo.

Hundeeier Ingun Rusthaug har saksøkt staten etter at Politidirektoratet bestemte at hundene hennes måtte avlives eller føres ut av landet.

Seks hunderaser er i dag ulovlige i Norge. Dersom politiet mener hundene er forbudte, er det opp til hundeeier å bevise det motsatte.

I løpet av de siste fem årene har Romerike politidistrikt kun hatt ti saker som omhandler avlivningsvedtak.

– Det er ikke mange av disse sakene, og det er kun saken med Gorm og Pablo hvor det har kommet til en slik diskusjon rundt vurderingen av hundens utseende, sier politiinspektør Kjersti Guåker i Romerike politidistrikt.

– Farlige eiere

Hans Frode Asmyhr får støtte av Norsk Kennel Klub (NKK), som mener det ikke finnes farlige hunder, bare uansvarlige eiere.

– Faremomentet er kun knyttet til utseendet; det er ikke noen vurdering av mentaliteten sånn som loven er nå. Dette blir som å si at alle blondiner er kriminelle, sier kommunikasjonsansvarlig Stepanka Horakova i Norsk Kennel Klub.

De er særlig kritiske til hvordan akkurat disse rasene er blitt utpekt som farlige.

– Det er ingen statistikk eller undersøkelser som underbygger at disse rasene er mer aggressive enn andre. Hvordan en hund blir, handler om hundehold, sier Horakova.

NKK mener et alternativ til fjerning av bestemmelsen om farlige hunder, kan være en skjerpende bestemmelse overfor hundeeierne.

– Dette kan være konkrete krav til hundeeiere, som økt forkunnskap og kurs, sier Stepanka Horakova.

Kritisk til kompetansen

Hans Frode Asmyhr stiller seg også kritisk til om politiet har kompetanse til å avgjøre hvorvidt hundene er av raser som går under betegnelsen farlige.

Det stiller også Norsk Kennel Klub spørsmål ved.

– Dette er vi særlig kritiske til når det gjelder blandingshunder. Når erfarne hundedommere har vanskelig for å se hvilke raser blandingene inneholder, så blir det tilfeldig når politiet vurderer det, sier Stepanka Horakova.

Kjersti Guåker avviser kritikken fra både Asmyhr og NKK.

– Vi ser ikke at dette er noe problem. Hundene vurderes av oss ut fra eksteriør, og vi benytter oppslagsverk av ulike slag, knyttet til den hunderase det gjelder. Vi innhenter også om nødvendig uttalelse fra veterinær eller andre hundekyndige, sier politiinspektøren.

Artikkeltags