– Sende postkort fra Lillestrøm og Skedsmo til tante i Amerika?

Nytter jo ikke. Hva skal vi sende da? Gode postkort av Lillestrøm finnes jo ikke. Skal det være av Tom Lund-bautaen, da?

Nei, nå må vi være visjonære og bygge fremtiden, sier Anne Line Gudbjørgsrud, Venstrepolitiker som har gjort comeback i kommunestyret etter noen års permisjon.

Sammen med kommunens varaordfører og partifelle Boye Bjerkholt lanserer hun ideen om tre tårn i Skedsmo, ett i hver ende av LSK-triangelet.

De vil bygge høyt – høyere enn himmelen alle tre steder. Og det var Anne Line Gudbjørgsrud som turte si det høyt først – at byen tåler noen bygg som går i høyden. I oktober 2006, etter valget og da høyhusdebatten forsiktig startet, sa hun at;

– Bygg en skyskraper i Lillestrøm, våg å være visjonære, men bevar samtidig de grønne lungene i sentrum.

Rammer inn triangelet

– Vi trenger noe som rammer inn byen og områdene, triangelet som skal fortettes. Flinke norske arkitekter, Snøhetta, bygger bibliotek i Alexandria i Egypt. Eller for eksempel Guggenheim- museet i spanske, Bilbao. Spenstige og unike bygg setter steder verden rundt på kartet, ramser de to ivrige Venstre-politikerne opp.

De mener de tre tårnene i Skedsmo for eksempel kan legges disse stedene;

  • Lillestrøm: Bytårnet i Lillestrøm for eksempel på trekanttomta, StatoilHydro-tomta på venstre side når du kommer riksvei 159 sørfra når du er ute av Rælingstunnelen. Tårnbygget bør signalisere at byen er til for menneskene, er en levende kulturby som alle kan glede seg over og benytte. Bygget kan gjerne være i tre og spille på byens historie som flisby, men samtidig være moderne i utformingen og peke framover, fortsetter Bjerkholt og Gudbjørgsrud.
  • Strømmen: I Olausen-krysset når du kommer Strømsveien sørfra og inn til Strømmen sentrum, her har utvidet kommuneplanutvalg i behandlingen av kommuneplanen sist uke også åpnet for et høyhus. Her kan det bygges et høyhus som markerer inngangen til Strømmen sentrum og shoppingbyen Nå er ikke stedet, eller kjøpesenteret noen arkitektonisk perle nå, men et nytt, godt dreid tårn kan sette et nytt godt preg på stedet, mener de to Venstre-politikerne.
  • Kjeller: Ved Fetveien vis-à-vis flyplassen og forsvarets virksomhet, og med Kunnskapsbyen Lillestrøm og Høgskolen i Akershus på andre siden. Med en utvidet høyskole, der det et meldt inn behov for doble kapasitet og areal, kan man bygge et kunnskapens tårn. Tårnet her bør signalisere verdier som kunnskap, forskning og utvikling.
Diskutér saken!

Tre tårn, tre verdier

Sammen vil disse tre tårene signalisere tre verdier; arbeid, kunnskap og handel/service. Samtidig staker de ut kursen videre for Skedsmo og Kunnskapsbyen Lillestrøm, oppsummerer de.

I tillegg til å sette stedet på kartet, må det ligge i bunn at vi skaper en samfunn der det både er aktiv handel, kunnskapsbygging og et aktivt urbant miljø, der det skal være godt å bo. Det må vi som politikere legge grunnlaget for.

Anne Line Gudbjørgsrud er inspirert av reiser hun akkurat har gjort i jobbsammenheng, til India og Nepal.

Inspirert av historien

– Andre byer verden rundt har gjort tilsvarende grep som dette om opp gjennom tidene. Men vi trenger ikke dra over halve kloden for å finne gode eksempler. Vi skal for eksempel ikke lenger enn til Lubeck, før vi finner en by med røtter langt tilbake i tid – med sine velkjente sju tårn etter kirketårnene som dominerer silhuetten av gamlebyen.

Lübeck er kjent tilbake til Karl den stores tid (748–814) og oppsto som den slaviske byen Liubice langs en gammel handelsrute som gikk fra Nordsjøen mot Elben og Trave. Dagens by skriver seg fra 1143 og ble tidlig en av Nord-Europas mest velstående handelsbyer. Dens rikdom og handelsstrategiske posisjon gjorde den gjennom århundrene utsatt for kriger og stridigheter. Den ble den ledende byen i Hansaforbundet.

– Dette høres jo veldig dyrt ut å realisere i Skedsmo nå? Hvordan er det mulig?

– Utbyggere må ikke få boltre seg helt fritt, men innbyggere, utbyggere og politikere må spille på lag. Og ikke minst, så må folk få si sitt, svarer de.

– Vi må tørre engasjere oss, legge fram ideer som er litt spenstige og ta debatten, sier de to, og inntar tårnet i rådhuset i Lillestrøm – der Skedsmos kommunevåpen med der tre hestene vaier i vinden over dem. De vil ha de tre hestene inn på nye spor og rammet inn gjennom LSK. Triangelet og tre tårn med både tung symbolikk og tungt innhold.