Video skal skremme vandalene

FØLGER MED: Kjenn skole har allerede satt opp ett kamera på et sted med mye hærverk.

FØLGER MED: Kjenn skole har allerede satt opp ett kamera på et sted med mye hærverk.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Skolene på Romerike blir utsatt for stadig mer hærverk. Lørenskog kommune vurderer nå å videoovervåke alle sine skoler, i et forsøk på å stoppe vandalene.

DEL

Hver mandag starter vaktmester Ulf Andersen på Kjenn ungdomsskole arbeidsdagen med å se hvor mye hærverk som har skjedd på skolen.

– Jeg lurer aldri på om det har skjedd noe i løpet av helgen, men hvor mye. Tagging, ruteknusing og annen ødeleggelse skjer nesten daglig. Oppryddingsarbeidet gjør at jeg ikke får utført mine egentlige arbeidsoppgaver, forteller Andersen. Han er glad for at det nå ser ut til å bli videoovervåking på skolene.

Nødvendig

Lørenskog kommune har fra før montert overvåkningskameraer på fire av elleve skoler – med positive erfaringer. I morgen tar formannskapet stilling til om kommunen skal montere kameraer på de sju resterende skolene også.

– På disse sju skolene har det hittil i år vært hærverk for over dobbelt så mye penger som i hele 2005. Det er helt nødvendig å sette inn tiltak, og erfaringer fra de skolene der vi har montert overvåkingsutstyr tilsier at dette gir mindre hærverk, sier bygg- og eiendomssjef Per Nordli i Lørenskog kommune.

Beregninger viser at det vil bli lønnsomt å investere i overvåkningsutstyr på skolene.

– Dersom vi får omfanget av hærverket ned til 2005-nivå, vil vi spare et sted mellom 60.000 og 100.000 kroner i året, forteller Nordli.

– Gledelig og etterlengtet

Rektor Hanne Sand på Kjenn ungdomsskole ble gledelig overrasket da Romerikes Blad fortalte henne at Bygg- og eiendomstjenesten ønsker å montere kameraer på alle skolene i Lørenskog.

– Dette var jeg ikke klar over, men det er jo svært gledelig og noe jeg har ønsket meg lenge, sier Sand.

Rektoren forteller at hærverket på skolen har eskalert bare de siste månedene.

– De fire første årene jeg jobbet her var det ikke så mye hærverk, men nå i det siste har det vært noe nesten hver dag. Det samles folk utenfor her på kvelder og i helger som gjør ting de ikke skulle gjort, sier Sand.

Flere på gang

Ullensaker kommune har per i dag ingen skoler med videoovervåking, men stadig mer hærverk på skolene gjør at de nå vil bruke videoovervåking som et virkemiddel for å bremse utviklingen.

– Det er allerede vedtatt at enkelte av våre skoler skal få kameraovervåking, og vi holder anbudsrunde tidlig i 2008 for å finne leverandør. Vi håper dette vil ha en avskrekkende effekt, sier konstituert eiendomssjef Veslemøy Løkken i Ullensaker kommune.

Flere skoler i Skedsmo kommune har overvåkingskameraer, og det vurderes fortløpende om det trengs på flere.

– Vi har positive erfaringer med kameraovervåking der vi har satt det opp, men det skal tungtveiende grunner til før vi installerer slikt utstyr. Vi vurderer situasjonen på skolene jevnlig og ser om overvåking er nødvendig, forteller eiendomssjef Hans Tokvam i Skedsmo kommune.

Artikkeltags