– Vi vil nyte livet sammen, så lenge som mulig

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Kreftsyke Tone-Elisabeth Simonsen (27) er gitt opp av legene. Nå kjemper hun og ektemannen sitt livs kamp – for litt ekstra tid sammen.

DEL

I går møtte Romerikes Blad ekteparet på Radiumhospitalet i Oslo. De er begge slitne, men sprudler av liv.

– I dag har jeg hatt det bedre enn på flere dager. Jeg har ikke vondt. Jeg har fått morfin – mye morfin, forteller den nygifte Jessheim-kvinnen.

Bryllupsplaner hadde de gått med lenge. Planen var å gifte seg til våren neste år. Men etter at legene i sommer ga beskjed om at de hadde gitt opp – at hun kom til å dø – ble planene forandret.

Forrige lørdag ble hun kone, og Espen (29) ble hennes ektemann.

– Vi måtte ha noe positivt å jobbe mot, og tenke på gjennom sommeren. Det ble et veldig fint bryllup. En fin dag, forteller de.

Alternativ behandling

Legene har ikke tort å si hvor lang tid Tone-Elisabeth har igjen av livet. Dager, uker, måneder eller år; Nå gjør paret alt de kan for å få ekstra tid sammen.

– Jeg håper at alternativ medisin og behandling som ikke tilbys i Norge kan hjelpe meg. Men det er dyrt, og vi må betale alt sammen selv. Norske myndigheter hjelper ikke, forteller hun.

I dag følger hun for eksempel en japansk kur. Medisinene importerer de selv. Behandlingen koster 10.000 kroner måneden. Samtidig utredes det nå om hun skal på en klinikk i Tyskland. Her koster én behandling 24.000 kroner, og en kur består av seks til ni slike behandlinger.

– Vi leter etter alt som kan kjøpe oss litt mer tid sammen, sier Espen Simonsen.

Samler inn penger

Nå har familien til det nygifte paret opprettet et fond, blant annet for å skaffe penger til slik behandling som kan forlenge samlivet.

Når Tone-Elisabeth dør, vil fondet gå til ungdomsgruppa i Kreftforeningen:

– Håpet er at penger fra fondet kan gi oss flere dager sammen – og at også andre som er gitt opp av legene kan få flere dager. Vi vil nyte livet sammen, så lenge som mulig.

Tone-Elisabeth og Espen traff hverandre i 2002, da de begge jobbet på Strømmen storsenter. To år senere ble Tone-Elisabeth syk. Hun hadde vondt i magen, og gikk til legen.

En ultralydundersøkelse fastslo at hun hadde kreft i eggstokkene, og hun ble innlagt på sykehus.

– Møtet med Radiumhospitalet var skummelt. Man føler ikke at man passer inn på en avdeling med kreftsyke eldre damer når man selv er 25 år. Men takket være profesjonelle sykepleiere ble Radiumhospitalet etter hvert et trygt sted å være, forteller Tone-Elisabeth på sin nettside www.gjorenforskjell.no.

– Overlatt til oss selv

Etter seks cellegiftkurer ble hun erklært frisk, og paret så lyst på framtida. I februar 2005 var kreften tilbake.

I dag – tre store operasjoner og 40 runder med cellegift senere – har ikke norske leger mer å tilby.

– Jeg vet at legene er de flinkeste vi har, og at de har gjort alt de kan. Det jeg synes er rart er at det ikke er rom for å prøve andre behandlingsformer. I Norge har vi nok penger. Det handler bare om hvordan vi bruker dem, sier Tone-Elisabeth.

Sykdommen har forandret livene deres. Espen Simonsen forteller at han har forandret seg mye, særlig etter at hans kjære fikk dødsdommen.

– Jeg prioriterer helt annerledes. Før Tone ble syk arbeidet jeg døgnet rundt. Etter hvert har jeg fått øynene opp for det som betyr noe. Jeg har roet ned tempoet, og jeg bruker mer tid på dem jeg er glad i, forteller 29-åringen.

– Denne uka har han tatt seg helt fri. Det er ikke ofte, smiler Tone-Elisabeth.

– Hvordan var det å få beskjed om legene hadde gitt opp?

– Det som viste seg å bli mest leit var at når legene har gitt deg opp, så tar ikke helsevesenet ansvar for deg lenger. Legene har gjort hva de kunne de siste 2,5 årene og at de gir opp er i og for seg en ærlig sak. Men samtidig er det rart at de da virkelig har gitt opp. Ingen oppfølging, ikke noe informasjon. Det er "Sorry, dere er for dere selv nå", svarer de.

– Tenker positive tanker

Paret har snakket mye om å ha positiv innstilling.

– Vi har jobbet veldig mye med personlig utvikling, og om hvordan man kan styre tankene sine. Det er veldig viktig for hvordan man har det. Helt avgjørende. Uansett hvor tungt man har det, er det viktig å lete etter positive ting, sier Espen.

Paret understreker at de ikke vil ha en "stakkars oss"-reportasje i avisa.

– Vi har det så bra som vi kan ha det, sier Tone-Elisabeth bestemt.

– Med det samme hun fikk kreft bestemte hun seg for å bruke sykdommen til noe positivt. Hun tenkte at det var en grunn til at dette skjedde nettopp henne, fordi hun var sterk nok til å takle det. Derfor har hun – og også jeg – hele veien hatt lyst til å bruke sykdommen for å hjelpe andre, forteller ektemannen.

Les mer om Tone-Elisabeth og Espens kamp, på www.gjorenforskjell.no. Her kan du se bilder, få informasjon om fondet og følge dem fra dag til dag. Du kan også sende en oppmuntrende hilsen til ekteparet.

Artikkeltags