Gå til sidens hovedinnhold

«Vi lever i et samfunn der det er verre å være feit enn det er å være slem. Det ønsker jeg å gjøre noe med.»

Artikkelen er over 7 år gammel

Før likte ikke Carina (27) kroppen sin. Nå forfører hun publikum fra scenen – nesten naken. Møt showets dronning.

– Og nå kaster vi bh-en, sier Carina Elisabeth Carlsen mens hun går gjennom nummeret en siste gang.

Hun tar den ikke av, men markerer for seg selv og de andre i gruppa. Om bare en halvtime skal bh-en av. Opptil flere ganger for Carinas del.

Snart starter kveldens burlesk-show. I gangen mellom utestedet Vanguard og kjøkkenet har ti–femten jenter satt seg til. Ingen av dem er spesielt påkledde lenger. Mens ryddegutter og servitører farer forbi, limer de på puppedusker og falske vipper og sprayer seg med bodyglitter og hårspray. Rundt dem flyter klær, sminke, glitter og boa-fjær.

– Det var jammen ikke mye backstage, det her, kommenterer Carina.

– Det var verre sist, da satt vi jo i en trappeoppgang, legger en av de andre danserne til.

Var kondom-utdeleren

Midnight Burlesque, Norges eneste, etablerte burlesk-miljø skal ha show med sine elever, under tittelen «Sailor vs. Zoot Suits». De fleste av damene bak scenen har aldri kledd av seg for et så stort publikum før. Nå skal nesten alt av. Men 27-åringen fra Kjeller er ikke nervøs.

– Jeg liker det, jeg. Jeg elsker å få «tasselsene» til å snurre, og jeg elsker å vise fram kroppen min. All this is going in your face, ler hun.

Men Carina har ikke alltid vært så selvsikker som hun er, der hun nå står i bare undertøyet, dynket i glitter. I oppveksten slet hun med eget selvbilde og med vekten.

– I vennegjengen var jeg veskeholder og kondom-utdeleren når vi var på fest. Det var en tung tid hvor jeg var langt nede, forteller Carina.

Men nå, mens hun sprayer overkroppen med mer bodyglitter, er det lite som minner om dårlig selvtillit hos den formfulle jenta.

– Nå synes jeg selv at jeg er ganske fin. Jeg kan gå inn på badet, se ryggvalken fra den rette vinkelen og si: «ÅH, du ser snasen ut!»

– Gir voldsom energi

Og kroppsbilde er noe Carina bryr seg om. I tillegg til å danse burlesk frilanser 27-åringen og blogger om livet som «fet, men fattet». Hun studerer også vernepleie, som hun vil bruke videre for å bli sexolog.

– Vi lever i et samfunn der det er verre å være feit enn det er å være slem. Det ønsker jeg å gjøre noe med. Jeg vil vise folk at kropp er kropp, og at man skal være glad i kroppen sin uansett.

27-åringen har alltid hatt en forkjærlighet for femtitallet, og for burlesk, en showform som kombinerer dans, teater, standup. Og mye naken hud. For et år siden meldte hun seg på Devillinas School of Burlesque. Da endret alt seg.

– Jeg husker vi var mange med dårlig selvbilde der, men etter hvert vokste vi, og jeg husker godt første gangen vi kastet BH-en sammen. Det var stort for mange av oss.

Nå har Carina opptrådt flere ganger på scenen og blitt vant til å kaste BH-en i lufta og strutte med puppene. Og på scenen storkoser hun seg.

– Det å stå på scenen gir en voldsom energi. Og det å kjenne at man har publikum med seg, det er ubeskrivelig, forteller hun.

Skal opptre naken

I tillegg har hun en plan om å ta sceneshowet sitt et steg lenger, i løpe av de neste årene.

– På et tidspunkt skal jeg stå kliss naken på scenen, helt innen de neste fire årene, smiler hun lurt.

Sammen med burlesk-venninnen Mary Ann Andersen har hun startet duoen «The Narcisisters». Hennes forbilde var tidligere den kjente burlesk-stjernen Dita Von Teese, men Carina er ikke like imponert lenger.

– Nå er Von Teese kjedelig. Hun er også et eksempel på at burlesk-artister i utlandet er lekre damer med struttende pupper. Her i Norge er vi mer frigjorte og viser fram alle kropper og alle fasonger, forteller hun, og legger til at hun nå kan sitte på videonettstedet YouTube og betrakter dansere.

– Vi ser ikke lenger på kropp og pupper, vi ser på «tassels» og dansen, ler hun.

«Tassels» er duskene danserne fester på brystene.

Sexy og forførende

Det finnes flere kategorier med burlesk-dans. Carinas favoritt er det som kalles neo-burlesk.

– Der klassisk burlesk er mer sexy og forførende, er neo litt mer politisk, satirisk og ikke fullt så sexy – det er mer komisk, forteller hun.

I kveld skal Carina framføre to klassiske show og to neo-show. Hun foretrekker uten tvil sistnevnte.

Damene er klare til å gå på scenen. Alle sammen gjør en siste sjekk av antrekk og pupper. Carina bøyer seg framover og strekker rumpa i været mens venninnen Mary Ann sjekker.

– Det er viktig at ingenting vises nedentil, forklarer de. Flere av jentene har limt fast hotpantsen.

– Det er ganske vulgært

Alle som en glitrer. Noen av jentene er tomme for sprayglitter, og sprayer kroppen med hårspray for så å rulle rundt i glitteret som har havnet på gulvet.

Ute på den lille scenen står lærer og leder for skolen, Mari Sletten, og presenterer dem. Her ute heter hun DeVillina Midnight. Nå bytter alle jentene navn. Carina blir til Fifi Von Tassel, og nå skal Fifi kaste klærne.

De første tre numrene raser forbi. I de to første er hun en sexy sailor-girl i en større gruppe, mens det tredje er et neo-nummer, Titanic på seks minutter, sammen med partneren i Narcisisters, som nå heter Pheonix D'vine. til stor jubel fra publikum. Men det er siste nummer Fifi mer mest spent på.

– Det er ganske vulgært, det siste nummeret i kveld. Jeg står alene og kler av meg ganske mye, men jeg håper det blir bra, sier hun mens hun tar på mer glitter og «bunny-pasties» på puppene.

Ute i salen er stemningen het og avslappet. Folket jubler for hvert plagg som faller, og klapper fram elevene. Bak scenen er stemningen stresset. Kostymebyttene tar tid og kan være smertefulle. En av danserne biter tennene sammen i smerte når den siste «tasselsen» settes på. Den forrige ble revet av, og de åpne sårene fylles nå med kontaktlim. En annen av danserne holder pusten mens korsettet strammes. Det er prisen de betaler for å forføre.

– Jeg trodde burlesk skulle være glamorøst, men det er det jammen ikke, ler Carina.

Drømmer om New York

Til tross for det elsker hun burlesk-livet. Abstinensene kommer krypende mellom showene. Og drømmen om burlesk strekker seg lenger enn kursene til DeVillina. Drømmen går helt til New York.

– Der finnes det en skikkelig brun burlesk-pub, «The Slipper Room», hvor det danses hver kveld. Drømmen er å få stå på den scenen.

Carina, alias Fifi, er klar for kveldens siste act. Den hjemmedesignede g-strengen sitter som støpt. Nummeret heter «forførelsens kunst», men det er ikke det som er målet med nummeret.

– Det blir særdeles usexy, med reker i stringtrusa og BH som sitter for godt. Men det er det som er moro. At vi kan le av det. Og at jeg kan få shake det jeg har.

Og så går Carina ut på scenen og gjør akkurat det.

Kommentarer til denne saken