– Før var jeg nyttig. Nå er jeg ingenting.

Ordene tilhører Jack Bakken. Mekanikeren og «alt mulig-mannen» som hjalp dem han kunne. Enten det gjaldt ei gåen lyspære eller flate dekk. Tok kun en klem som betaling. Maura-mannen jobbet med truckkjøring av flygods for SAS Spirit Cargo på Gardermoen. Løftet mange tonn om dagen. 1. juli 2008 går det galt.

– Jeg kjører en pall med kartonger. På toppen ligger det ei løs tønne på 60 kilo. Den faller to meter ned og lander på beinet mitt. Knuser nervene ved kneet. Jeg blir 100 prosent arbeidsufør fra den dagen, forteller 49-åringen.

Vil, men får det ikke til

Han blir operert. Kan ikke sitte. Helst ikke gå eller stå. Legen sier han bare skal slappe av. Bare virke. Jack er vant til å være i aktivitet. Er en naturens mann. Han trener overkroppen. Går på hendene ned i skogholtet utenfor huset. Dette skal han klare. Men han gjør ikke det.

– Skaden i beinet tar meg mer og mer. Jeg har verking, iling og ingen kroppstemperatur rundt kneet. Jeg er vant til å være en stram kar, men detter sammen. Jack har vært midlertidig arbeidsufør siden ulykken. Det betyr at han ikke får utbetalt full uføretrygd.

– 11.600 kroner er det jeg må greie meg med i måneden. Etter å ha betalt telefon, forsikring og strøm, er dette det eneste stedet jeg har råd til å leie, sier Jack og ser seg fortvilet rundt i den slitte boligen fra 50-tallet.

Det er mus på gulvet. Flisene detter av veggene. Det er glipper i dørene så kulda slipper inn og is på gulvet i gangen. På badet målte han tre grader i forrige uke.

– Jeg fyrer kun i to rom i første etasje. Resten av huset bruker jeg ikke. Men varmen slipper ut, og strømregningene blir skyhøye. Det er ikke alltid jeg har råd til mat. Klær kjøper jeg aldri.

Gode hjelpere

Heldigvis har Jack gode hjelpere. Noen kommer med mat, andre henter ved. Ei venninne har sendt to bekymringsmeldinger vedrørende kameratens situasjon til kommunen. Det er venninnen som tar kontakt med avisen. Jack selv vil ikke klage. Sier det er mange som har det verre. Innrømmer likevel at bosituasjon er uholdbar. At han er deprimert til tider.

– Å bo her er et helvete. Ingen burde bo sånn. Jeg har sterk psyke. Ikke alle har det. Alltid har jeg stått på. Vært stolt av å ha tjent penger når arbeidsdagen er over.

– Hva er drømmen din, Jack?

– Å få utbetalt forsikringspengene slik at jeg kan få meg et annet sted å bo. Jeg ønsker å trene opp overkroppen. Jeg trenger rullestol. Nå bor jeg utenfor allfarvei, og det er ingen steder utenfor jeg kan komme meg fram med rullestol. Jeg trenger handikaptrapp. Nå føler jeg livet er på vent.

Spesialist nummer åtte

I forrige uke var Jack hos det han sier er den åttende spesialisten siden arbeidsulykken inntraff. Ekspertene er uenige om hva som er best for Jacks kne. Noen tror det beste vil være å amputere beinet, andre vil ha opptrening slik at Jack kan gå igjen.

Forsikringsselskapet Storebrand, som er instansen som eventuelt skal utbetale erstatningspengene, avslo den forrige spesialisterklæringen som forelå. Saken ble etter hvert overtatt av et eksternt selskap, der ligger den fortsatt. Det nye kravet var at Bakken skulle vurderes av en ortoped i Fredrikstad i forrige uke.

– Jeg føler jeg ikke blir trodd. Tiden hales ut. Og her sitter jeg.

Vil ikke ta piller

Jack har smerter, men vil ikke bedøve.

– Jeg har en bror som er narkoman. Da jeg var 20 år bestemte jeg meg for verken å drikke eller ta smertestillende piller.

– Hva mener du vil være den beste løsningen for kneet ditt?

– Å ta smertestillende uten dop. Det er kommet et nytt plaster med chiliekstrakt. Dette lammer nerva i tre måneder, slik at jeg kan gå og dermed trene opp muskulaturen i beinet. Men nå er beskjeden å vente til nok en spesialisterklæring foreligger. Vente er det jeg gjør.

– Saken har tatt for lang tid

Forsikringsselskapet Storebrand har satt bort saken til, Bach AS, som har spesialisert seg på skadebehandling for det norske forsikringsmarkedet, vil ikke kommentere saken så lenge den er under behandling.

Spesialisterklæringen som nå ligger til grunn for behandlingen av Bakkens sak, ble skrevet av seksjonsoverlege ved ortopedisk avdeling på Ahus, Carl Erik Næss 4. september 2011. Den sier at det er sammenheng mellom yrkesskaden og skader i kne.

Viser til meniskskade

– Storebrand aksepterte imidlertid ikke denne erklæringen. De mener at en meniskskade som Bakken ble operert for i august 2007 er årsaken til plagene han nå sliter med, og at de ikke har noen sammenheng med hendelsen på Gardermoen i 2008, sier advokat Hans A. Unneland i advokatfirmaet Unneland AS, som representerer Bakken.

Unneland mener saken definitivt har tatt for lang tid.

– Saken burde vært forsøkt løst gjennom forhandlinger med forsikringsselskapet basert på erklæringen fra Næss, men det var ikke Storebrand villige til, sier han.

De øvrige spesialistene Bakken har vært hos støtter, slik Hans A. Unneland ser det, Carl Erik Næss sin erklæring.

– Men Storebrand ville ikke forholde seg til den foreliggende dokumentasjonen, og har i stedet krevet nok en erklæring fra en spesialist. I fjor kom man til enighet om å innhente en ny vurdering fra en nevrolog, men det viste seg at hun ikke var villig til å ta oppdraget. Da satte Storebrand bort saken til Bach AS.

Nok en spesialist

I forrige uke var Jack Bakken til en ny vurdering hos en ortoped i Fredrikstad.

– Når denne erklæringen foreligger, vil man kunne framsette et endelig krav til erstatning. Hvis selskapet ikke er villige til å løse saken etter at den nye erklæringen foreligger, blir spørsmålet om man skal saksøke Storebrand, sier Unneland som sett ut ifra medisinsk dokumentasjon mener vilkårene for erstatning foreligger, og at Bakken har krav på å få utbetalt erstatning.

– Hvor stort beløp det er snakk om, vil jeg være avventende til. Utgangspunktet vil være det økonomiske tapet han har lidd som følge av yrkesskaden, avslutter advokaten.