ÅRNES: Etter folkemøtet på Runni ungdomsskole onsdag kveld, er det ingen tvil om at det er politisk flertall for at avfallsdeponiet må stenges 7. juni 2002. Da går nåværende konsesjonsperiode ut, og svært lite tyder på at det deretter blir annen aktivitet enn nødvendig etterdrift.

Frykter langvarig lukt
Mens Svein er fastboende, disponerer broren nabohuset som fritidsbolig. For begge to har Ødegård Avfallsdeponi ødelagt svært mye av livskvaliteten.
- Jeg lever i konstant søppelstank. Det er ikke stort bedre inne enn ute, og lukta setter seg i klær og inventar. Jeg håper deponiet stenges, men frykter at lukta blir hengende igjen så lenge jeg lever, sier han. Sandby har også fullstendig fått ødelagt utsikten. Før kunne han skue mot vakre ravinedaler og skog. Nå ser han rett inn i et enormt søppelberg. I skogen som grenser til deponiet henger det flygeavfall i trærne.

Dal ble søppelberg
- Jeg fikk forståelsen av at Ole Weng skulle fylle igjen en dal med søppel da han kom for å få underskriften min for 10 år siden. Et sånt fjell av søppel hadde jeg aldri sagt ja til, sier Svein Sandby.
Broren Arne fastslår at eiendommene er ødelagt.
- Jeg hadde planer om å bosette meg her da jeg ble pensjonist, men det har jeg mistet gløden for, sier han.

Vurderer søksmål
Eldstebroren lurer også på om belastningen med deponiet er årsaken til at han fikk slag i 1996 og deretter to ganger i 1997.
- Det er vanskelig å bevise, men jeg ser ikke bort fra at det har hatt sitt å si. Jeg var i fin form før. De siste årene har jeg bevisst unnlatt å ha befatning med eierne og de ansatte ved deponiet. Jeg blir dårlig bare jeg tenker på dem, sier Arne Sandby.
- Vil dere kreve erstatning for forringelse av eiendommene?
- Vi vurderer det, men vet ikke om vi orker den kampen, sier Svein og Arne Sandby.