Obs! Obs! Dette er en aprilspøk som sto på trykk i Romerikes Blad 1. april 2011. Saken sprer seg nå i sosiale medier, men innholdet er altså bare oppspinn.

Nordmenns stadig økende kroppsvekt skaper hodebry for Statens vegvesen. I vognkortet på personbiler er alle førere nemlig oppført med en vekt på 75 kilo, noe kontrollørene hos veimyndighetene ofte ser ikke stemmer med virkeligheten.

– Vi er bekymret over utviklingen. Stadig tyngre bilførere er problematisk på flere måter, og det går på trafikksikkerheten løs. Derfor er vi nødt til å foreta oss noe, sier fagsjef Bernt Johan Strand ved Jessheim trafikkstasjon til Romerikes Blad.

Skal unngå overlast

Nå varsler veivesenet en innskjerping av vektreglene for personbil. Maksimalt tillatt totalvekt forblir 3.500 kilo. Men bilens egenvekt, som hittil har vært beregnet inkludert en fører på 75 kilo, vil fra nå bli beregnet inkludert førers reelle vekt.

For bilførere over 75 kilo betyr regelendringen at de vil få redusert bilens nyttelast, som er differansen mellom egenvekt og totalvekt.

– Det er for å unngå flere overlastede biler at vi innfører de nye vektreglene. En bilfører som veier 100 kilo får fort 25 kilo overvekt dersom han laster bilen helt opptil totalvektgrensa, uten å ta høyde for at han veier mer enn det som står i vognkortet, påpeker Strand.

Fagsjefen forklarer at slik overlast har flere uheldige konsekvenser.

– Det endrer bilens kjøreegenskaper og kan skape farlige situasjoner. I tillegg kan overlast ødelegge dempere og fjærer på bilen når man kjører over dumper og telehiv, sier Strand.

Kan slippe lettere

De nye vektreglene medfører at alle bilførere over 75 kilo må møte hos veimyndighetene for veiing og ny vekt innskrevet i vognkortet. For befolkningen på Romerike må veiingen foretas på Jessheim trafikkstasjon innen 25. mai.

Det finnes imidlertid en måte å slippe litt lettere unna på:

– Alle som møter opp i dag, fredag, mellom klokka 09 og 12, får et stempel i vognkortet som gir dem amnesti, slik at de får beholde førervekt på 75 kilo i sitt vognkort, forteller Strand.

LES MER:

Kritisk bilekspert

Redaktør i bladet Bil, Stein Pettersen fra Eidsvoll, er oppgitt over veivesenets nye vektregime.

– Dette betyr jo at nyttelasten på bilen min nærmest halveres. I verste fall må bilen nedgraderes fra fire til tre seter. Det går bare ikke an, tordner bileksperten.

Pettersen mener bilistene har nok å forholde seg til fra før.

– Vi må ha bilen på EU-kontroll, vi betaler mer i avgifter enn noen andre og har utallige regler å forholde oss til. Så skal de tre dette ned over hodene våre i tillegg? Vanvittig, sier han.

– Og dessuten: Hva med personvernet? Skal Statens vegvesen ha en database med vekten på alle bilførere? Det kan umulig være klarert med Datatilsynet, legger redaktøren til.