Værmann for enhver mann

SKI-ENTUSIAST: Værmann og statsmeteorolog John Smiths liker best å melde snøvær. FOTO: TOM GUSTAVSEN

SKI-ENTUSIAST: Værmann og statsmeteorolog John Smiths liker best å melde snøvær. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Meteorolog, John Smiths, fyller 50 år i morgen. Dagen må han feire på jobb, hvor han gjør været forståelig for folk flest.

DEL

Nordmenn flest liker å snakke om været, men John Smiths er noe over gjennomsnittlig opptatt av akkurat dette emnet. Det har han vært så lenge han kan huske.

– Jeg bestemte meg for å bli meteorolog relativt tidlig, allerede på slutten av barneskolen, forteller Smiths.

Ung værobservatør

– Jeg fikk en bok om populærvitenskap for ungdom av far da jeg var i 11-årsalderen, det var nok den som inspirerte meg. Jeg fikk lyst til å jobbe med noe som interesserte meg, sier Smiths.

Smiths begynte også tidlig med værobservasjoner som han sirlig førte ned i protokoller hjemme på Skedsmokorset.

– Dette gjør vi fortsatt på familiehytta vår i Valdres. Protokollen er velfylt med to observasjoner fra hver dag vi har vært på hytta, sier Smiths.

Det gikk den veien det måtte gå, og i dag er Smiths ansatt i Meteorologisk institutt. Gjennom den jobben melder han været for NRK, noe han har gjort i snart åtte år.

– Det er interessant å forsøke å presentere været på en måte som gjør at folk flest forstår det. I en vanlig væroversikt skjuler det seg mye informasjon, det er mye vi ikke får tatt med, sier Smiths.

Været for alle

Jobbhverdagen på Meteorologisk institutt er travel, men Smiths trives godt for det.

– Akkurat nå holder vi på med et prosjekt for å modernisere værtjenestene. I samarbeid med NRK har vi nylig lansert et nytt nettsted.

Nettstedet www.yr.no varsler været for sju millioner steder i Norge og resten av verden. I tillegg tilbyr de nyheter og faktainformasjon som har med været å gjøre.

– Siden har allerede en halv million brukere innom hver dag, så det er vi svært fornøyde med, sier Smiths.

Bekymret over værendringene

John er oppvokst på Skedsmokorset og har bodd noen år i Nord-Norge. I 1994 flyttet han til Rasta, hvor han trives godt. Det er kort vei til Oslo, til jobb, og ikke minst til Østmarka.

– Den bruker jeg mye både sommer og vinter. Jeg går turer, sykler, går på ski, og noen ganger på skøyter -om anledningen byr seg, sier han.

Han er glad i kulde og snø, og føler seg ubekvem om plussgradene overstiger 25.

– Jeg liker snøvær, for da får jeg gått på ski. Så jeg vil helst ha et par kuldegrader om jeg kan få det, sier Smiths.

Med vinterens mildvær ser det ikke ut til at han får gått så mye mer på ski denne vinteren.

– Det bekymrer meg å kunne konstatere at det er tydelige klimaendringer på gang. Observasjoner vi har gjort over tid, viser at vi må forandre tankegangen vår i forhold til hva som er typisk for årstidene, sier han.

Om sommeren blir bedre enn i fjor kan han ikke spå, men han kan konstatere at våren er på god vei allerede.

Artikkeltags