Det var i slutten av forrige uke at kommunikasjon og reklamebyrået Createurene mottok det som ved første øyekast så ut som en vanlig faktura.

Men det tok ikke lang tid før prosjektleder og økonomiansvarlig Cathrin Wiman oppdaget at ikke alt var som det skulle.

– Jeg så først og fremst på logoen at dette ikke var en bedrift vi hadde noe med å gjøre. Da jeg så nærmere på den, så jeg at det står reg. dato i stedet for forfallsdato, og kampanjetilbud i stedet for faktura. Jeg ble skikkelig irritert, forteller hun.

Fakturaen viste seg å være et kampanjetilbud fra katalogtjenesten OnlineOpplysningen AS.

– Ikke betal!

Avdelingsdirektør for næringsjus i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Ingebjørg Harto, forteller at de er godt kjent med selskaper som opererer på den måten. Hun fraråder folk å betale.

– Hvis man mottar en slik «faktura» – ikke betal! Det er ikke nødvendig å melde fra til avsender. En slik faktura er rettslig sett ikke annet enn «et tilbud om å betale».

Harto forteller videre at hvis man først har betalt regningen, er det ekstremt vanskelig å få pengene sine tilbake.

– Dette er et marked med aktører som bevisst opererer helt i grenseland av hva som er lovlig, og enkelte ganger over grensen til det ulovlige. Sjansene er nok meget små for en frivillig tilbakebetaling. I forbrukerforhold har man gode rettigheter og en generell angrerett. Er du næringsdrivende regnes du som profesjonell – uten krav om samme beskyttelse som en forbruker. Næringsdrivende har ikke noen generell angrerett, sier Harto.

Advare andre

Wiman og daglig leder i Createurene, Rino Larsen vil nå gå ut med deres sak for å advare andre.

– Det krever mye å måtte følge med. Det er ikke alle som har mulighet til å ha noen som jobber med økonomi fast, og da er det lett at de bare blir betalt, uten å faktisk se hva det er, forteller Larsen.

– At dette er lov, er utrolig. Det er helt på kanten og de gjør det bare for å forlede. Noen burde ta rotta på dem!, avslutter Rino Larsen.

Christer hos OnlineOpplysningen sier at de mener det kommer tydelig fram at det kun dreier seg om det tilbud.

– Vi lurer ingen.

– Det er jo veldig likt en vanlig faktura?

– Det står både kampanjetilbud og reg.dato, så vi lurer ingen.