Gå til sidens hovedinnhold

Unge romerikinger har 68 millioner i inkassogjeld

Artikkelen er over 8 år gammel

Nå vil luksusfelle-programleder Silje Sandmæl ha privatøkonomi inn i skolen.

Norske ungdommer mellom 18 og 26 år har en forfalt inkassogjeld på over én milliard kroner.

På Romerike har 1.530 personer en samlet gjeld på 68 millioner kroner - noe som i snitt er 44.579 kroner i gjeld hver.

Nå etterlyser ekspertene mer økonomiopplæring på skolen for å snu den negative trenden.

Tallene er hentet fra en undersøkelse Intrium Justita har gjennomført sammen med kredittopplysningsselskapet AAA Solidet, og viser at inkassogjelden har økt fra februar i fjor til samme tid i år.

Også antall personer som har gjeld har økt med 61 personer for Romerikes del.

– En skam

At stadig flere unge får høy gjeld hos inkassoselskaper overrasker ikke forbrukerøkom Silje Sandmæl i DNB.

Hun har gjennom jobben som programleder i tv-serien Luksusfellen, sett mange unge som har slitt med høy gjeld. Nå etterlyser hun at ungdommer lærer mer om privatøkonomi på skolen.

– Det overrasker meg hvor lav kunnskapen på dette området er, sier Sandmæl som selv har undervist i ungdomskolen i flere år.

– Av de flere hundre elevene jeg har undervist er det få som vet forskjellen på bolig, bil og forbrukslån. Få vet at de må spare til bolig på grunn av dagens egenkapitalkrav på 15 prosent og nærmest ingen vet konsekvensene av og ikke betale regningene sine, sier forbrukerøkonomen.

Hun ønsker mer opplæring om dette temaet.

– At privatøkonomi ikke er på timeplanen i skolen mener jeg er en skam, sier hun.

Mer praktisk

Silje Sandmæl får også støtte av administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

– Tallene tyder på at mange unge vet altfor lite om å styre sin egen økonomi. Skal det bli en markant nedgang i antall unge med betalingsanmerkning, er det avgjørende at personlig økonomi blir satt på dagsorden i skolen, sier hun.

Korsnes tror også at den undervisningen som finnes i dag må bli mer praktisk rettet.

– Ungdom må lære at det er en sammenheng mellom inntekter og utgifter. De må også få en forståelse av hva som skjer når en regning ikke blir betalt. Med en slik kunnskap er det langt færre som hadde pådratt seg krav de ikke klarer å håndtere, sier hun

– Må rydde plass

En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB viser også at ni av ti mener at privatøkonomi burde inn i timeplanen på skolen.

I verste fall mener Luksusfelle-programlederen at dårlig kunnskap om egen økonomi kan ødelegge parforhold, familieforhold og livskvalitet

– At politikerne ikke rydder plass til et så viktig tema undrer meg rett og slett. Jeg mener det er et av de viktigste fagene man bør lære seg, sier Sandmæl.