På oppdrag fra Kurland Vel har unge kunstnere fra Lørenskog stått for utsmykningen av fritidsarealet «bingen» på Kurland. De håper at kunstverket kan endre den negative holdningen til street art, eller gatekunst som det kan kalles på godt norsk.
– Det hadde blitt mer graffiti som dette og ikke så mye dritt-tagging hvis det ikke hadde vært nulltoleranse, sier graffitikunstneren SOGE, som ikke vil stå fram med sitt egentlige navn.
Vil ha lovlige vegger
Fritidsområdet «bingen» på Kurland er et populært sted for fritidsaktiviteter blant ungdommen i området. Kurland vel har sørget for skateboardrampe og klatrevegg. På baksiden av klatreveggen har det vært en del tagging.
– For å få slutt på denne taggingen tenkte vi at vi måtte få hjelp av ungdommen, så vi tok kontakt med aktivitetshuset Volt, sier kasserer i Kurland vel, Hilde Heggelund.
Ungdommen fikk penger til utstyr, og Kurland vel malte veggen og dekket til rundt i forkant så alt var klart da de unge kunstnerne kom for å male.
Elever fra kunstverkstedet på aktivitetshuset Volt samarbeidet med graffitimalerne SOGE, ARNE og LMEE om dekoreringen av veggen.
Daniel Westre (12 ) og Thora Risan (14) var begge med på dekoreringen, de mener at nulltoleranse er feil framgangsmåte.
– Det er dumt at de som er flinke ikke får vise fram hva de kan. Jeg synes det burde være noen som samlet de flinke og lot dem slippe til på spesielle områder.
Daniel får støtte fra Thora som blant annet har vært med på å dekorere kantineveggen på Kjenn skole.
– Jeg synes de som har lyst skal få lov til male graffiti på noen utvalgte vegger.
Betydelig problem
Lensmann i Lørenskog, Jens Bruun, har et annet syn på saken.
Han frykter at lovlige vegger kan gi grobunn for kriminelt hærverk.
– Tagging er dessverre et betydelig problem i kommunen. Det fører til store utgifter på både private og kommunale områder, og vi gjør det vi kan for å etterforske sakene.
– I utgangspunktet er jeg ikke positiv til å drive med dette i organiserte former, jeg frykter at det kan gi grobunn for uønskede miljøer, sier Bruun, som legger til at ingenting ville glede ham mer enn om de klarte å redusere problemet på denne måten.
– Men erfaringen min hittil er at dette ikke er tilfelle, legger han til.
Ny løsning
Kulturpromotor ved Volt, Rita Rhodin Nyhuus, underviser ungdommene fra kunstverkstedet og har skrevet masteravhandlingen «Street Art - Inside Out» som ble publisert i 2007.
– Både Oslo og Lørenskog kjører en stram linje når det gjelder graffiti. Etter å ha studert dette kan jeg si at nulltoleranse ikke har noe for seg, det har vi jo sett til nå. Da er det verdt å prøve en annen løsning, sier Nyhuus som legger til at hun heller ikke er for fri graffiti.
– Det skulle vært noen lovlige vegger, da ville vi fått sett mye flottere graffiti. Det ville nok ikke bli helt slutt på den mindre pene graffitien, men det ville heller ikke blitt mer.
Velforeningen selv er veldig fornøyde med løsningen på problemet ved «bingen».
– Vi synes resultatet ble kjempeflott og vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra folk som har sett veggen. Nå får vi bare håpe at kunstverket får stå i fred, sier Heggelund.