Ulvefamilie observert i Aurskog

FRAM OG TILBAKE: En ulveflokk på fem eller seks ulv ble observert flere ganger da beveget seg i området rundt Aurskog golfpark fredag ettermiddag. Rovviltkontakt i Aurskog-Høland, Ole Kristian Sauge, sier det er et veldig spesielt syn å se så mange av dem samlet. FOTO: OLE KRISTIAN SAUGE.

FRAM OG TILBAKE: En ulveflokk på fem eller seks ulv ble observert flere ganger da beveget seg i området rundt Aurskog golfpark fredag ettermiddag. Rovviltkontakt i Aurskog-Høland, Ole Kristian Sauge, sier det er et veldig spesielt syn å se så mange av dem samlet. FOTO: OLE KRISTIAN SAUGE.

Artikkelen er over 7 år gammel

Fem eller seks ulv ble fredag kveld observert gående fram og tilbake i skogen ved Aurskog golfpark. – Et veldig spesielt syn, sier rovviltkontakt, Ole Kristian Sauge.

DEL

Fredag kveld tikket det inn flere meldinger til rovviltkontakt i Aurskog-Høland, Ole Kristian Sauge, da en ulveflokk på fem eller seks ulv gikk fram og tilbake i området rundt Aurskog golfpark.

Da Sauge selv kom til stedet, så han først en ulv som sto på jordet på andre siden av veien for Solheim Gartneri og Hagesenter, men som raskt forsvant inn i skogen. Mens han ble stående å prate med flere nysgjerrige frammøtte, kom det imidlertid to ulver gående tilbake igjen, og Sauge tror det var fordi de lette etter noen valper som hadde forsvunnet fra resten av flokken.

– Grunnen til at de kom tilbake var nok for å se etter et par valper som var igjen på andre siden av kompveien. Antakelig var de stressa fordi de ikke hadde fått med seg dem, og da så vi ulvene på bare 10-12 meters hold, sier Sauge.

Deretter kjørte han bort til riksvei 170 der han igjen får øye på ulvene på jordet. Flere biler hadde på dette tidspunktet samlet seg for å titte, og rett foran nesa deres kommer det først to ulver gående over veien, og deretter følger det på med det Sauge mener var fire ulver til.

– Jeg er ganske så sikker på at jeg telte til seks, men man kan jo aldri være helt sikker, så vi får si jeg er hundre prosent sikker på at det var fem. To voksne og resten valper, sier han.

Rovviltkontakten sier det ikke er uvanlig at en ulveflokk er såpass stor, men innrømmer at det er veldig spesielt å se så mange samlet i Aurskog.

– Det finnes jo kanskje 30 ulver i hele Norge, og da er det et veldig spesielt syn å se seks i Aurskog, sier han.

Teorien er at ulveflokken var på en av de mange langturene de drar på i løpet av året, og Sauge sier det ikke er uvanlig at ulven kommer så nære bebyggelse når de er på vandring.

– Ulven har et vandringsinstinkt i seg, og som regel har de et stort revir på kanskje 10x10 mil. Når valpene blir store nok, sånn som nå når de er rundt en fire måneder, så blir de med foreldrene å markere revir, og da legger gjerne hele flokken ut på lengre turer. Som regel er de ganske så stasjonære fra mai til august, men fra august/september forflytter de seg mer, sier han.

Hva som skjer med ulvene nå vet han imidlertid ikke.

– Det er helt umulig for oss å følge dem opp når det er bar bakke og vi ikke kan følge spor. Vi kommer nok til å kjøre litt i terrenget, men til syvende og sist må vi bare sjekke meldinger som kommer inn til oss om ulv. Vi vil med andre ord gjerne ha beskjed om all ulv som blir observert i området, og gjerne informasjon om fotspor og lignende. Det er den eneste måten vi kan ha bestanden under oppsikt, så alle opplysninger er interessante, sier Sauge, som tror det kan være snakk om de samme valpene som ble observert ved Tunnsjøen i forrige uke.

– Vi vet jo ikke hvor mye ulv som beveger seg i området her så vi kan jo aldri vite helt sikkert. Det er imidlertid en stor sjanse for at dette kan være samme flokk, sier han.

Tips Oss
Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005 Send video

Artikkeltags