– Tomrommet etter Jon Christian er ufattelig stort, sier mormor Wenche Grimsrud.

Det har snart gått ni måneder siden verden raste sammen for småbarnsfamilien i Nannestad.

Åtte år gamle Jon Christian døde momentant da en møtende bil kom over i motsatt kjørefelt og dundret inn i familiens bil på riksvei 35 like sør for Maura.

Rettssaken på onsdag

Onsdag møter mannen i den møtende bilen i Øvre Romerike tingrett. Den 34 år gamle mannen holdt høy fart og var påvirket av både alkohol og andre rusmidler da den tragiske ulykken skjedde.

– Det er ikke mulig å tilgi, sier pappa Geir Skrårudsether.

Han kjørte bilen den kvelden Jon Christian omkom. Han beskriver de siste ti månedene som et eneste langt mareritt. Men han våkner aldri. Sønnen kommer aldri tilbake.

– Det går ikke an å beskrive hvor vondt det er. Uansett hva vi gjør eller hvor vi er, så er det en som mangler. Man gleder seg ikke akkurat til ferien lenger sier Geir.

Han har sagt seg villig til å snakke med Romerikes Blad. Men han orker ikke å stille opp på bilde. Han møter oss sammen med mormoren til Jon Christian.

Wenche bor i samme hus og hadde et tett forhold til åtteåringen. Mormoren har lettere for å sette ord på det familien føler.

– Vi vet at han aldri kommer tilbake. Men det føles så uvirkelig. Så meningsløst, sier hun.

LES OGSÅ: – Det er mye tårer og sorg

Bebreider seg selv

Jon Christian og søsteren Julie ble passet av søsteren til mormor den dagen ulykken skjedde. Resten av familien var i konfirmasjon. På kvelden reiste Geir for å hente barna.

– Jeg tenker på ulykken hele tiden. Jeg bebreider meg selv. Jeg har skyldfølelse. Selv om folk sier at jeg ikke kunne gjort noe, så hjelper det ikke, forteller Geir.

Han husker ikke noe fra ulykken. Selv om han var ved bevissthet, er alt borte fra hukommelsen.

Mormor husker imidlertid kvelden krystallklart. Både hun og moren til Jon Christian og Julie reagerte da det tok lang tid før de kom tilbake.

Wenche ringte derfor til søsteren som hadde passet barna. Hun fortalte at Geir og barna hadde reist for lenge siden.

Samtidig skjønte hun at noe var galt, for hun hadde sett et ambulansehelikopter like i nærheten.

Søsteren til Wenche satte seg derfor i bilen. Kort tid etter fikk hun konstatert at det hadde vært en ulykke – og at Geir og barna var involvert.

Hun kjørte deretter og hentet Wenche og datteren. Bildene sier det meste om hva som møtte dem på ulykkesstedet.

Fikk sjokkbeskjeden

– Da vi kom til stedet møtte vi en dame som spurte oss om vi var pårørende til de som satt i bilen hvor en hadde omkommet. På det tidspunktet visste vi ingen ting. Kan du tenke deg hvordan det er å få en slik beskjed? spør Wenche.

Hun og datteren fikk beskjed om å reise til Ahus. Og med visshet om at en i familien trolig hadde omkommet, men intetanende om hvem, satte de kursen mot sykehuset.

På Ahus fikk de konstatert at det var Jon Christian som ikke hadde overlevd. I tillegg var søsteren og Geir påført alvorlige skader.

Kvelden på sykehus ble starten på en ny tilværelse for familien Skrårudsether – en tilværelse med et stort tomrom.

– Vi prøver å fungere. Men ting blir aldri det samme. Vi m gå videre uten Jon Christian. Men han vil alltid være i tankene våre, sier Wenche.

– Belastende påminnelse

Geir og Wenche sier de hele tiden kommer over ting som minner dem om Jon Christian og som bringer de vonde følelsene tilbake.

– Det kan være alt fra et brev fra forsikringsselskapet eller et bilde av gutten, forteller Geir.

Både han og Wenche skal vitne når rettssaken starter til uka. Det blir nok en belastende påminnelse om gutten som er røvet fra dem.

– Noen sier at man får et tilbakefall av sorg etter ett år. Men jeg har hatt det like jævlig i snart ni måneder, så jeg kan ikke skjønne hvordan det skal kunne skje. Det kan ikke bli stort verre, sier Geir.

– Ta ansvar

Familien Skrårudsether håper historien om Jon Christian kan bidra til å få potensielle ruskjørere til å tenke seg om en ekstra gang før de setter seg bak rattet.

– Det kanskje aller viktigste er nok at folk begynner å ta ansvar. Ser du en beruset person som er i ferd med å sette seg inn i en bil, gå og ta fra dem nøklene og ring politiet, sier Wenche.