– Det ble akkurat den folkefesten vi håpet på foran Flydagens 25-årsjubileum, sier stevneleder Jarle O. Mauritzen og Lars Håkensen, leder i veteranflygruppa i Nedre Romerike Flyklubb, og speider ut over fly og folk.

Siden det ikke selges inngangsbilletter, er det umulig å si hvor mange som fant veien til Kjeller flyplass.

Alltid gratis

– Vi tok betalt i 1998, men det endte med at alle sto på utsiden av gjerdet, så det sluttet vi med, sier Håkensen.

I stedet sikrer rundeflyging med fly og helikoptre og salg av mat og drikke inntekter som går til veteranflygruppa. Hensikten med Flydagen er nemlig å holde liv i flyhistorikken.

– Og vise folk hva vi holder på med her på flyplassen, sier Jarle O. Mauritzen.

Aktiv stevneleder

– Det hadde vært moro om vi også fikk større oppmøte her mellom de årlige flyshowene. Hver tirsdagskveld bygges det nemlig veteranfly, og alle interesserte er velkommen, sier han.

I tillegg til å ivareta det overordnede ansvaret som stevneleder fikk Mauritzen tid til et par turer i cockpiten. Han fløy Bird Dog, og ikke minst var han med i formasjonsflyging med fire Saab Safir.

Historisk kvartett

Ida Kristiane Espjord (10) fra Skedsmokorset var en av mange fornøyde besøkende på Flydagen.

Hun fikk til og med prøve setet i Norges nest eldste fly i drift, en Tiger Moth fra april 1935, som er bygget på nettopp Kjeller flyplass.

Ytterligere tre fly av samme type var på plass på Kjeller i går, og dette var første gang siden 9. april 1940 det ble vist fram fire Tiger Moth-fly samtidig.

– Hopping kulest

Ida Kristiane synes det er spennende med fly og har vært på Flydagen hvert år så lenge hun har gått på to bein.

– Fallskjermhopping var det kuleste å se denne gangen. Hvis jeg tør, så vil jeg kanskje prøve det selv en gang.

– Vil du bli flyger når du blir stor?

– Nei, jeg vil helst bli dyrlege. Det er i hvert fall sånn jeg tenker nå, sier Ida Kristiane. Men hun er garantert på plass for å se flygerne i aksjon også neste år.

22.000 så RB-tv

Om det er tilnærmet umulig å fastslå hvor mange som så flyshowet «live», så er det enklere å si hvor mange som fikk det med seg gjennom Romerikes Blads livesending på rb.no.

– Over 22.000 var innom sendingen i løpet av de seks timene kameraene gikk, sier en strålende fornøyd fotosjef Roar Grønstad.

Han sto for sendingen sammen med Linda Ingier og Hans Olav Nyborg. De to første timene var det «sakte-tv». Deretter hadde programleder Ingier kontinuerlig besøk av ekspertkommentatorer i sitt studio.

– En direktesending midt i mengden på en stor folkefest. Dette føles veldig riktig, sier Grønstad.