Hele 25 vindusruter ble denne helgen tagget ned på Li skole. Tidligere har de fleste bygg tilhørende skolen på Hagan blitt tilgriset med tusj og spraybokser. Rektor Jan Østengen opplever snart ikke en mandag uten nye hærverk, og mener tagging bare er det visuelle uttrykket for det kriminelle miljøet i bygda.
– Vi har lært utrolig mye mer om tagging enn tidligere. Før trodde man det var uskyldig – nå vet vi at det dreier seg om ungdom med en lang kriminell løpebane, forklarer Østengen, og sammenligner det med et isfjell der bare toppen synes.
– Søndre Nittedal har det siste året opplevd mye kriminalitet. Det har vært innbrudd og biltyveri som bare føyer seg inn i rekken av lovbrudd, sier Østengen.
Må tas straks
Før helgen hadde skolen hittil i år brukt 87.000 kroner på fjerning av tagging. Med denne helgens tilgrising har summen mest sannsynlig rundet 90.000.
– Alle hendelser blir anmeldt til politiet. Det viktigste vi kan gjøre er å fjerne det med en gang, ellers gir det anerkjennelse i miljøet hvis det blir stående, forklarer rektoren.
Et argument er det økonomiske. Et regnestykke han har gjort, viser det koster mellom 2-3.000 kroner i måneden for tusjer og spraybokser.
Negative elementer
Samtidig opplever han negative elementer i skolemiljøet, der enkelte har makt over andre.
– Jeg tror mange her på skolen vet hvem som står bak, men ingen tør å si noe. Ingen vil bli tatt for å tyste, mener Østengen.
Lensmann Oddbjørn Myhre ved Nittedal Lensmannskontor er enig med rektoren.
– Vi ser veldig alvorlig på dette. Mye har skjedd der den siste tiden, hvor ungdom ned i 13-14 årsalderen er delaktige. Det er virkelig beklagelig at ungdom skal drive med dette, men disse hærverkene er noe vi skal til bunns i, sier Myhre.
Jobber med saken
Sammen med resten av politiet på Nedre-Romerike har de nå politifolk på tjeneste døgnet rundt. Dette har allerede gitt resultater. For et par uker siden ble to 14-åringer tatt etter at de forsøkte å rane fotobutikken på Hagasenteret for fjerde gang på en uke.
– For å oppklare mye av denne kriminaliteten er vi avhengig av opplysninger fra publikum. Vi har enkelte i kikkerten, men mangler foreløpig bevis, sier Myhre, og oppfordrer folk i Nittedal til å hjelpe politiet.