Gå til sidens hovedinnhold

Tuberkulose påvist i barnehage

Artikkelen er over 8 år gammel

En ansatt i Råholtbråtan barnehage har fått påvist tuberkulose. Nå sendes flere barn under to år til sjekk på Ahus.

– Jeg kan bekrefte at én person i barnehagen her har fått påvist tuberkulose, sier barnehagestyrer Ellen Drtina til rb.no.

RB vet at det ble avholdt et informasjonsmøte for ansatte og foreldre i går kveld. Der var kommune- og smittevernlegen til stede. Det samme var en barneoverlege fra Ahus. Tre helsesøstre og én representant fra oppvekstsektoren i Eidsvoll kommune var også med.

21 personer testes

– Alle fikk den samme informasjonen. Det er liten fare for at noen andre er smittet, men vi tar situasjonen veldig alvorlig, utdyper Dertina.

Alle barn og ansatte som har vært på avdelingen til den tuberkulosesyke ansatte vil nå bli testet. Dette dreier seg om 17 barn og fire voksne.

– Samtlige barn under to år har fått time på Ahus allerede i dag. Resten vil vente til januar, sier Drtina.

Innlagt på Ahus

Den ansatte er selv innlagt på Ahus med sykdommen. Eventuelle videre tiltak vil bli vurdert etter at prøveresultatene av barna er klare.

– Den vurderingen overlater vi i stor grad til kommunelegen og barneoverlegen på Ahus, sier barnehagestyrer Ellen Drtina.

Ordfører Einar Madsen var orienetrt om tuberkulosetilfellet da RB snakket med ham i formiddag.

– Det er selvfølgelig kjedelig. Vi vet at situasjonen er tatt tak i, og at alle barn som har vært på avdelingen vil bli testet. Alle retningslinjer blir fulgt, sier Madsen til rb.no.

– Lav smittbarhet

Helle Jørstad er både kommuneoverlege og smittevernlege i Eidsvoll. Hun fikk kjennskap til tuberkulosetilfellet tirsdag kveld.

– Da fulgte jeg den opp svært tett i forhold til Folkehelseinstituttet og Ahus. Vi hadde et allmøte med foreldre og ansatte i barnehagen i går for å gi en orientering om hva dette var og hvilke symptomer man eventuelt skal være oppmerksom på, sier Jørstad.

Hun understreker at tuberkulose er en sykdom med lav smittbarhet.

– Det er ikke som influensa og magesjau. Sykdommen bruker også lang tid på å utvikle seg. Vi følger nitid veilederen og retningslinjene til Folkehelseinstituttet. Det innebærer nå at det gjøres en miljøkartlegging. Det betyr at den nærmeste familien til pasienten blir testet. Det samme gjelder de minste barna på avdelingen hvor vedkommende har jobbet, sier Jørstad.

– Ingen grunn til bekymring

Dersom prøvene ikke gir sykdomsutslag så avsluttes miljøundersøkelsen. Finner de noen sykdomstilfeller så vil flere bli undersøkt i tiden framover.

– Men det er ikke grunnlag for å bekymre seg for at noen flere skal bli syke. Tuberkulose er heller ingen forferdelig farlig sykdom lenger. I dag har man gode medisiner for å bekjempe den, understreker kommuneoverlege og smittevernlege Helle Jørstad.