Trendy med lutefisk

Artikkelen er over 12 år gammel

– Det er ikke tvil om at det har blitt trendy å spise lutefisk. Vi har mange store grupper som kommer hit kun for å spise denne retten, sier kjøkkensjef ved Gartneriet restaurant på Jessheim, Rune Aasen Vaksvang.

DEL

I år har restauranten solgt mer lutefisk enn noen gang, nærmere 100 kg siden julebordsstart 15. november.

– Vi serverer den på tradisjonell måte med ertestuing, bacon og baconfett, og de som ønsker det kan få hvit saus i tillegg, sier kjøkkensjefen.

Ved et langbord i restauranten sitter 14 sultne menn og hiver innpå andre porsjon. Guttegjengen fra Jessheim har fått tradisjon på å møtes til lutefisklag i desember – enten man liker retten eller ei.

– Dette er andre gang i livet jeg spiser lutefisk – og jeg er 42 år. Det sier seg selv at det ikke er favorittmaten, sier Jan Ove Hansen som fremdeles sliter seg gjennom første porsjon. For selv om ribba frister mer, er det uakseptabelt å bestille annet enn dissete fisk denne kvelden.

– Selv ikke grisen hadde spist dette frivillig. Det eneste sjarmerende er konjakken før måltidet. Da får man i alle fall bedøvd noen av sansene, fortsetter Hansen. Sidekamerat Jon Peder Engan er av motsatt oppfatning.

– Lutefisk er fantastisk godt, selv om tilbehøret her er helt feil. Den eneste rette, og mest smakfulle måten å spise lutefisk på er med sirup og mølje (smuldret flatbrød dyppet i varm skinkekraft, journ. amn.), gliser Engan som opprinnelig kommer fra Salten i Nord-Norge. Men utifra den tomme tallerkenen skjønner vi at den "østlandske" måten også duger bra sammen med akevitt og øl.

Artikkeltags