Etter fem døgn i en ovn som i hele 12 timer holdt 700 grader var hodet til Tom Lund-statuen klart til å sveises på igjen.

– Ja, nå er vi endelig ferdig med grovarbeidet. Hodet er sveiset på plass og nå gjenstår det bare detaljer før den er helt ferdig, sier Jan Sverre Hageland ved Hageland kunst- og metallstøperi til rb.no.

Han forteller at jobben med å støpe det nye har vært omfattende. I slutten av uken vil kunstner Bjørn Sørvang Hansen reise til Mandal og fullføre arbeidet.

Koster 15.000 kroner

Da Fædrelandsvennen besøkte støperen tirsdag ble hodet igjen festet til kroppen. Det ble sveiset på og før statuen er helt ferdig skal det pusses, blåses og males på nytt.

– Den blir som ny igjen, forsikrer støperi-eieren som synes det har vært mye oppstyr med saken.

– Det har vært mye styr og mange telefonsamtaler, men det har også vært gøy. Det er ikke ofte vi kommer i rampelyset, sier Hageland og smiler til fvn.no.

Han forteller at det nye hodet koster 15.000 kroner, men at selve restaureringen kommer på langt mer.

Da statuen ble laget i 1990, kostet den 57.000 kroner. Skulle hele statuen blitt produsert på nytt i dag, ville den kostet over 200.000 skriver avisen.

Fortsatt borte

Det var i forbindelse med oppgjøret mellom LSK og VIF på Åråsen statuen som sto utenfor Åråsen stadion en morgen våknet opp hodeløs.

Politiet på Romerike har ennå ikke tatt vandalene, og det orginale hodet er fortsatt sporløst borte.

– Vi har ingen opplysninger i det hele tatt. Det har ikke kommet noen tips og vi har heller ingen spor å gå etter, uttalte politiførstebetjent Tove Rita Jeppesen ved Lillestrøm politistasjon i midten av august.

Da var Romerikes Blad i Mandal og bivånet kunstnerens siste justeringer på hodet – før det gikk i ovnen.