Tok på seg dress for å robbe flypassasjerer

OPPDAGET: To menn skal ha kledd seg opp i dress og samarbeidet om å stjele fra flypaasasjerer på Gardermoen.  FOTO: POLITIET

OPPDAGET: To menn skal ha kledd seg opp i dress og samarbeidet om å stjele fra flypaasasjerer på Gardermoen. FOTO: POLITIET

Artikkelen er over 8 år gammel

I dress og med høflig tone har de profesjonelle tyvene stjålet store verdier fra de reisende på Gardermoen. Nå er de endelig avslørt.

DEL

Tirsdag ble en serber og en albaner, begge i slutten av 30-åra, pågrepet og tatt på fersk gjerning av politiet på Gardermoen.

De var i ferd med å stjele bagasjen til nok en passasjer da politiet slo til. Tyvene anses som svært profesjonelle og så langt er de knyttet til en lang rekke tyverier.

Det er snakk om kontanter for flere 100.000 kroner, tror politiet.

I avhør har de erkjent de tilfellene de har blitt konfrontert med av politiet.

Samme modus hver gang

Takket være observante arbeidere på Gardermoen ble de to endelig tatt. Politiet har funnet ut hvordan tyvene opererte. Fungerende politioverbetjent Karl Mauseth ved Gardermoen politistasjon forklarer:

– For det første kler de seg pent. Gjerne i dress, slik at de glir inn med de andre reisende. En av dem går fram til offeret, stiller gjerne noen spørsmål for å distrahere dem. I det han snakker med offeret sniker kompanjongen seg innpå, og stjeler bagasjen. En tredje person følger med i bakgrunnen og varsler hvis noen blir mistenksomme. Etter tyveriet forsvinner de i en ventende bil, det er kun ett tyveri per gang, forteller Mauseth.

Det har ikke vært antydning til brutalitet, eller vold. Kun diskrete tyverier, som de reisende ikke merker før det er for sent.

Leverer tilbake pass og billetter

Det som er noe spesielt med tyveriduoen er at de går etter reisende av utenlandsk opprinnelse, fordi de ofte har med seg mye kontanter når de reiser til hjemlandet sitt.

De stjeler bagasjen, tømmer den for kontanter, for så å dumpe bankkort, pass, billetter og andre verdisaker på et offentlig sted – slik at det skal bli funnet igjen.

– De sier i avhør at de bare er ute etter kontantene. At de ikke ønsker å påføre ofrene mer plager enn nødvendig, sier politioverbetjent Mauseth.

Ingen av de to er bosatt i Norge. De har forklart at de har vært i landet i fire til seks måneder.

Har vært plaget

OSL har vært svært plaget med tyverier fra de reisende den siste tida, derfor er politiet svært fornøyd med at de nå har pågrepet to av dem politiet mener har vært desidert mest aktive. Politiet tror de to også har operert på andre flyplasser på Østlandet, samt store togstasjoner.

– Politiets oppgave er å trygge omgivelsene. Det håper vi at vi har bidratt til nå på Gardermoen, sier Mauseth.

Men politiet har flere tyvradder i kikkerten. Politiet tror de to som nå er tatt, er en del av et større nettverk av mobile vinningskriminelle. De har flere i kikkerten og håper på flere pågripelser.

Artikkeltags