To 15-årslag hjem etter fyll

Artikkelen er over 13 år gammel

To jentelag med 15-åringer fra Ull/Kisa ble trukket fra turneringen i Danmark på grunn av fyll.

DEL

15-åringene på Ull/Kisas jentelag hadde en krystallklar avtale om at de ikke skulle nyte alkohol under Dronninglund Cup. Ikke alle klarte å holde den avtalen, selv om nesten alle spillerne hadde med sine foreldre på turneringen. Dermed bestemte Jessheim-klubben selv å trekke to av sine lag i 16-årsklassen før sluttspillet tok til i går.

– Selv om få spillere var involvert, var avtalen krystallklar. Det var full enighet om at vi skulle trekke lagene, selv om arrangørene ikke syntes hendelsene var så alvorlige. De ba oss om å ikke trekke lagene, men våre regler er krystallklare, sier trener Stig Ervik, som også er far til en av spillerne på laget.

– Som far ser jeg ikke noe annerledes på det. Det er alkoholforbud inntil man er 18 i Norge, selv om det nok er mer liberalt i Danmark, sier treneren og får støtte av lagets andre trener Jørn Ove Lund, som også har en datter på laget.

– Det var én spiller som hadde fått i seg for mye. Hos de andre dreide det seg om én til fire slurker. Jeg synes synd på jentene. Det er tross alt mange uskyldige her, forteller han.

Oppringt

Håndballeder May Lisbeth Herttua, som selv er til stede som oppmann gutter 16 på turneringen, forteller at lederne ble oppringt av en annen klubb som fortalte at en av Kisa-spillerne var observert beruset ved diskoteket – vel ti minutters gange fra hotellet hvor både spillere og foreldre var innlosjert.

Hun vil derimot ikke si hvor mange av spillerne som skal ha drukket under turneringen.

– I etterkant av at vi fikk denne spilleren hjem fra diskoteket, kom det også fram at flere spillere skal ha drukket alkoholholdige drikker tidligere i turneringen. Siden avtalen om nulltoleranse var så klar, valgte ledere og foreldre i samråd å trekke de to lagene med 15-åringer, sier hun.

– Ikke dramatisk

Noe av spillerne forlater cupen i dag, mens mange blir på foreldrenes hotellrom ut turneringen. Selv synes håndballederen ikke saken er så dramatisk.

– Det er jo ikke noe nytt at det drikkes på slike turneringer. Vi har gjort det vi skal i denne saken. Fra klubbens side vil vi ikke gjøre noe mer overfor verken lag eller spillere, forteller Herttua.

– Men det er vel dramatisk å måtte trekke 15-årslag på grunn av fyll?

– Jeg kan riktignok ikke huske å ha opplevd at hele lag er blitt trukket på grunn av alkoholbruk før, men dette kommer som en konsekvens av avtalene som vi var enige om før turneringen. Det vil si nulltoleranse på alkohol.

– Burde dere hatt bedre kontroll på hva jentene foretok seg?

– Vi kan ikke fotfølge dem hele tiden. I forhold til alkohol er det til og med mulig å få kjøpt det i automater på hotellet. De har hatt foreldre som har passet på at de var inne til 23.15, og i seng ved midnatt. Vi ga jentene frihet under ansvar, sier håndballederen.

Artikkeltags