Gå til sidens hovedinnhold

– Tilfeldig at det ikke var jeg som ble gravlagt

Mottok hederspris samme dag som søsteren ble begravet:

Artikkelen er over 9 år gammel

Rita Nilsen fikk hederspris og en halv million kroner for sitt arbeid for rusmisbrukere. Men det var én person hun ikke kunne hjelpe. Søsteren Hege.

Samme dag som hun mottok Scheiblers Hederspris ble søsteren gravlagt. Rita Nilsens tårevåte takketale rørte alle som overvar prisutdelingen.

– Min søster døde av en overdose. Jeg klarte ikke å være der for henne. Samtidig er det tilfeldig at det ikke var jeg som ble gravlagt. Dødskøen er en kø jeg ikke har klart å snike i. I stedet har jeg blitt reddet av gongongen hver gang.

Gatebarn

Nilsen var et av Oslos første registrerte gatebarn. Hun begynte å ruse seg allerede som tiåring. Til slutt tok hun et oppgjør med seg selv.

Takket være sterk støtte fra enkeltpersoner, har hun nå vært rusfri i 16 år. Og de siste ti årene har hun drevet Retretten – en brukerstyrt stiftelse for rusmisbrukere og deres pårørende. Det er dette arbeidet som gjør at Nilsen nå er tildelt Scheiblers hederspris. 100.000 kroner ble delt ut til Nilsen personlig, mens hun skal benytte 400.000 til noe som skal styrke Retretten.

Prisutdeler Kaci Kullmann Five, nestleder i Stiftelsen Scheibler, delte i tillegg ut selve prisen, diplom og blomster.

– Hennes egen erfaring som rusmisbruker og savn i hverdagen som rusfri, fikk henne til å skape et tilbud som skal gi mennesker som sliter håpet tilbake. Rita gir av seg selv på en måte som preger alle som møter henne. Hun har vist at det går an å reise seg, det går an å bety noe for andre og å bidra til at andre får en sjanse til å rydde opp i eget liv, sier Five.

– Jeg er en ekspert i å ta imot slag og spark, men jeg er ingen ekspert i å ta imot ros, svarer en litt brydd ildsjel, før hun erkjenner en viss stolthet.

– Dette er mektige greier. Jeg er veldig takknemlig for all den hjelpen vi får. Når enkeltmennesker ser nytten av det Retretten driver med, så betyr det enormt mye.

Ønsker mer støtte

Samtidig føler hun at det arbeidet organisasjonen gjør, ikke får den oppmerksomheten det fortjener.

– Å drive en slik organisasjon i ti år er ikke lett, men det er mange gode mennesker som har hjulpet meg. Samtidig føler jeg at vi med dette endelig blir tatt inn i varmen. Vi gjør så mye mer enn folk tror. Derfor er det også trist at de med makt og myndighet ikke kommer inn og hjelper oss mer enn i dag, sier hun.

Nilsen mener at Retretten fortjener langt mer støtte enn i dag, også fra det offentlige.

– Når jeg tenker på hvor mye kompetanse vi har skaffet oss via kontakt med brukere og pårørende, så er det rart at vi ikke blir spurt mer. For meg virker det ikke som om myndighetene er opptatt av rusmisbrukernes egne erfaringer. Man må huske på at vi har 9.000 registrerte brukere årlig. I tillegg har vi mange som ikke er registrerte. I fjor hadde vi 2.000 samtaler med innsatte i Oslo fengsel. Jeg er stadig i møte med politikerne. Det er rart at de ikke har tid til å høre på hva vi gjør, sier hun.

Stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos (Frp) fra Lørenskog er imidlertid ikke ubetinget enig med Nilsen i at politikerne ikke hører etter.

– Hun har svært mange som støtter seg og jeg kan love at veldig mange tror på dette prosjektet. Styrken hennes er at hun alltid er seg selv. Hun er ærlig og åpen, skryter Kjos.

– Hun er et lyspunkt

Stiftelsen Scheibler har støttet samfunnsnyttige og kulturelle tiltak med 160 millioner kroner siden 2003. Rundt 30 prosjekter får støtte i året, og siden 2009 har stiftelsen bidratt med totalt fire millioner kroner til Retretten.

– Det er så mange som ønsker å hjelpe andre her i landet, og vi ser at denne støtten nytter. Rita er et helt fantastisk menneske. Hun er et lyspunkt i mange menneskers liv og sørger for at disse får en bedre hverdag. Hun vet også hva det dreier seg om, i og med at hun har vært i situasjonen selv, sier Gustav Heiberg Simonsen, styreleder i Stiftelsen Scheibler.