Gulbrandsen som tok Mykland-navnet etter at stortingskarrieren var over, var en meget profilert, men også omstridt politiker.

Han satt 20 år på Stortinget for Akershus Ap fra 1973 til 1993, og hadde en rekke framtredende verv, ikke minst i finanskomiteen der han var saksordfører for den store skattereformen som trådte i kraft i 1992.

Da han ikke ble renominert til Stortinget før 1993-valget, gikk han tilbake til jobben som økonomidirektør på Ahus, hvor han hadde hatt permisjon i 20 år.

Comeback

Han overrasket alle ved å gjøre comeback i lokalpolitikken ved kommunevalget i 1999. Det skulle vise seg å bli begynnelsen på en prosess som endte med at Gulbrandsen-Mykland ble den første Ap-tungvekteren som ble ekskludert av Arbeiderpartiet siden 1961 da Finn Gustavsen og resten av kretsen rundt avisa Orientering, ble sendt ut. Dette førte siden til at Sosialistisk Folkeparti, forløperen til SV, ble dannet.

Den politiske ringreven ble valgt inn i kommunestyret for 15 år siden, men fikk ikke ønsket om plass i formannskapet oppfylt. Da truet han med å gjøre slutt på Ap-styret i Skedsmo. I Skedsmo kommune var det bare én representant som skilte mellom sosialistisk og borgerlig styre; 24-23.

Ved ordførervalget (konstitueringen) i kommunestyret valgte han å stemme på Høyres kandidat, Per Pettersen. Han ville blitt ordfører dersom ikke Sps representant Kristin Hinnaland Klever hadde byttet side og stemt på Aps sittende ordfører Andreas Hamnes. Sp var den gang et borgerlig parti, men nå avdøde Hinnaland Klever ønsket ikke å være med på det «uverdige spillet» som utspant seg. Det berget Hamnes.

Uvennskap

Det var mer enn en formannskapsplass som lå bak. Gulbrandsen og Hamnes var politiske uvenner, noe som bunnet i at Gulbrandsen mente Hamnes hadde spilt en avgjørende rolle da han ikke ble renominert til Stortinget. I 2000 ble veteranen gjort partiløs etter nær 37 års medlemskap i Arbeiderpartiet.

-Han var en kontroversiell og uredd politiker i sine 20 år på Stortinget for Ap, sier stortingsrepresentant Sverre Myrli som også er leder av Akerhus Ap. Han trekker blant annet fram hans arbeid som saksordfører for den nye skattereformen.

- Jeg husker som AUF-er at han var tøff, ikke minst i utenrikspolitiske spørsmål som i synet på Sør-Afrika. Han hadde blant annet gode kontakter i ANC, minnes Myrli som ikke legger skjul på at Gulbrandsen var svært omstridt, noe som til slutt resulterte i noe så sjelden som eksklusjon fra Ap.

Han bisettes i dag i kapellet på Ullevål sykehus.

Se hele Gulbrandsen-Myklands imponerende karriere her