Terrorisert av lureruss

FORTSETTER FEIRINGEN: Andreas Øyvik Arntsen (t.v.), Mattias Orlin, Cristian Aasen, Susanne Thybell, Marius Jones, Martin Høyem og Kenneth Blinderen nekter å la guttegjengen som slo til flere russ natt til lørdag ødelegge resten av russefeiringen deres.
FOTO: ROAR GRØNSTAD

FORTSETTER FEIRINGEN: Andreas Øyvik Arntsen (t.v.), Mattias Orlin, Cristian Aasen, Susanne Thybell, Marius Jones, Martin Høyem og Kenneth Blinderen nekter å la guttegjengen som slo til flere russ natt til lørdag ødelegge resten av russefeiringen deres. FOTO: ROAR GRØNSTAD

Artikkelen er over 11 år gammel

Guttegjengen gikk utkledd som russ og banket opp tilfeldig utvalgte. Og hver gang politiet dukket opp, forsvant de ut i skogen og gjemte seg.

DEL

En guttegjeng med utenlands opprinnelse slo til gang på gang mot russen som festet ved Lørenskog videregående lørdag kveld/natt til søndag.

Tre personer måtte fraktes til Ahus med letter skader – blant annet kuttskader i ansiktet og utslåtte tenner.

Seks utrykninger

Politiet rykket ut til skolen seks ganger i løpet av kvelden og natten, men klarte ikke å pågripe gjerningspersonene.

– Det virker som guttene løper og gjemmer seg i buskene når politiet kommer. Og når vi forlater området, slår de til igjen. Det virker som dette er personer som utelukkende komme for å lage kvalm, sier operasjonsleder Terje Vamsæter i Romerike politidistrikt.

Ifølge Vamsæter hadde guttegjengen ikke noe med russen å gjøre, selv om noen av dem ifølge observasjoner hadde kledd seg ut som russ – såkalte lureruss. Operasjonslederen forteller at voldelige lureruss også var et fenomen i fjor.

Klokka 00.19 ble en gjeng norskpakistanere utkledd som russ bortvist fra stedet av politi.

– Setter en demper

Kenneth Blinderen fra Skedsmo er en av dem som måtte fraktes med ambulanse til Ahus.

– Jeg husker bare at jeg gikk i bakken, og at jeg fikk en del spark mot ansiktet, forteller han.

Martin Høyem fra Nannestad var vitne til overfallet. Han forteller at en rekke ungdommer stormet fram og slo kameraten i bakhodet.

– Jeg sto og snakket med en annen kamerat som også hadde blitt slått til, og plutselig skjer det samme med Kenneth. Jeg handlet bare på instinkt, og løp bare bort og kastet meg over ham, sier Martin.

Christian Aasen fra Rælingen var også vitne til at Kenneth ble angrepet. Han kastet seg inn i basketaket og fikk ham i sikkerhet. Deretter kontaktet han politiet.

– Dette kommer til å sette en demper på resten av russefeiringen. Vi ønsker bare å ha det gøy sammen med venner. Jeg måtte ringe politiet to ganger i løpet av kvelden fordi folk ble banket opp, og det preger stemningen, sier Christian.

Kenneth pådro seg en lettere hjernerystelse og brakk trolig nesa i forbindelse med overfallet. I tillegg skallet han av mye på fortennene både opp og nede.

– Lavmål

Russen står samlet og tar avstand fra det som har skjedd.

– Jeg mener dette er lavmål. Hva slags folk kommer hit bare for å slå ned russ. Det blir for dumt, sier Mattias Orlin fra Lørenskog.

Russepresident Marius Jones på Lørenskog videregående er forbannet. Han mener sperrede områder er løsningen.

– På den måten er det lettere å kontrollere hvem som slipper både inn og ut. Jeg mener russen burde få sitt eget sted her på Nedre Romerike. I dag bare jages vi rundt fra skole til skole, sier Marius.

Både han og resten av russen er fast bestemt på at guttegjengen ikke skal få ødelegge resten av russefeiringen deres.

Skryter av russen

Politiet vet lite om hvem bråkmakerne er eller hvor de kommer fra, men tror det dreier seg om norskpakistanske gutter.

Operasjonsleder Vamsæter forteller at guttegjengen skal ha kjørt en rød sportsbil, og han ber nå publikum om tips. Politiet ber også russen om å være på vakt i tiden som kommer.

– Dette er veldig beklagelig, at uønskede elementer kommer inn på denne måten. Russen har egentlig oppført seg bra, og denne situasjonen er noe politiet må være våkne på de neste ukene, sier Vamsæter.

Artikkeltags