Tatt over 100 ganger uten førerkort

BAK RATTET: 41-åringen må i fengsel, men selv tviler mannen på at han vil stoppe å kjøre uten gyldig førerkort.FOTO: TOM GUSTAVSEN

BAK RATTET: 41-åringen må i fengsel, men selv tviler mannen på at han vil stoppe å kjøre uten gyldig førerkort.FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 11 år gammel

Han har aldri hatt førerkort. Likevel kjører Skedsmo-mannen i trafikken nesten hver eneste dag. 41-åringen er kronisk snikkjører.

DEL

Mens de fleste av oss knapt nok opplever å bli stoppet av politiet i trafikken, er hverdagen en helt annen for den 41 år gamle mannen fra Skedsmo.

Han lider av en tilsynelatende uhelbredelig trang til å kjøre bil – selv om han ikke har lov til det.

Siden 1983 har politiet stanset ham bak rattet langt over hundre ganger. De siste sju årene er han blitt stoppet, anmeldt og domfelt for minst 84 tilfeller av snikkjøring – kjøring uten gyldig førerkort.

Nyttårsaften er foreløpig siste gang politiet tok ham på fersk gjerning.

"Dette viser at han (siktede; journ. anm.) helt har manglet sperrer for kjøring uten gyldig førerkort, og at trussel om straff ikke virker individualpreventivt, men er noe N.N. tar med på kjøpet", heter det i dommen.

– Jeg har aldri hatt førerkort. Jeg har forsøkt mange ganger, men aldri fått lov, sier Skedsmo-mannen til Romerikes Blad.

LES MER: – BØR BESLAGLEGGE KJØRETØYENE!

Domfelt

Denne uka ble han i Nedre Romerike tingrett dømt til fem måneders fengsel. Men han er skeptisk til om fengselsstraffen vil gjøre fotgjenger av ham, selv om et fristende tilbud lokker i den andre enden.

– Politiet har sagt at jeg kan få forsøke å ta førerkort hvis jeg ikke blir tatt før 1. februar neste år. Men jeg er usikker, jeg tror ikke jeg klarer å holde meg så lenge.

Han er tidligere domfelt 14 ganger. I 2005 fikk han 60 dagers ubetinget fengsel for diverse trafikkforhold.

Et år senere måtte han sone fem måneder for liknende forbrytelser, men da hadde han også stjålet en motorsykkel.

Denne uka ble han dømt for et grovt tyveri, to helerier, et underslag, og et tilfelle av kjøring av bil med utgåtte prøveskilt, i tillegg til 17 tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort.

I NATT: Bløffet politiet – ble avslørt

Avhengig

Skedsmo-mannen har tatt betenkningstid på fengselsdommen. Siden han har erkjent de aller fleste forholdene, mente han seg fortjent til en større tilståelsesrabatt.

– Men det hjelper vel ikke å anke. De kunne gitt meg tre måneders rabatt – i stedet fikk jeg bare én, sier han.

– Men hvorfor gjør du dette, du vet jo at det er ulovlig?

– Jeg er avhengig av bilen for å komme meg hit og dit. Det har aldri stoppet meg, sier bil-verstingen.

Han tror han innehar både norges- og verdensrekorden i snikkjøring.

– Jeg har egentlig tenkt til å ringe Guinness rekordbok for å spørre, men jeg har ikke nummeret. Jeg vet jeg gjør noe galt, men skader ingen. Jeg kan jo kjøre.

Kjenning

Hos politiet rister de oppgitt på hodet over 41-åringens eskapader. Ved operasjonssentralen til Romerike politidistrikt sjekker de daglig opp folk som blir tatt for kjøring uten gyldig førerkort.

– Dette her høres ut som noe helt enestående, hvis man kan kalle det det, mener operasjonsleder Terje Skaftnes.

Politiadvokat Nicolas Nyhus aktorerte saken i retten. Han sier han heller aldri har opplevd noe liknende.

– Ikke engang noe som kan sies å være i nærheten. Det er jo en kunst i seg selv å klare å bli stanset av politiet så mye som over hundre ganger. Vi har forsøkt alt, til og med beslaglagt og inndratt bil, men ingenting ser ut til å hjelpe.

Nyhus forklarer at 41-åringen etter hvert er blitt en god kjenning av dem. Derfor er han også lett å identifisere for politiet ute i trafikken. Det har også Skedsmo-mannen merket.

– Politiet kjenner meg veldig godt. Av og til når de ser meg, snur de seg vekk og lar meg kjøre videre.

  • Og hvis noen lurer på hvor 41-åringen var da Romerikes Blad kontaktet ham første gang: Han var selvfølgelig ute og kjørte.

Artikkeltags