Gå til sidens hovedinnhold

– Tar ikke rasisme alvorlig

Artikkelen er over 17 år gammel

AUF mener politikerne i Ullensaker ikke tar rasismen på alvor. Ordfører Harald Espelund er kraftig provosert av ungdomspolitikerne.

AUF hadde invitert de politiske lederne i Ullensaker til et møte i Jessheims gater sent lørdag kveld for å vekke dem i kampen mot høyreekstremismen AUF mener tillates grobunn og vekst i kommunen. At ingen, bortsett fra to fra moderpartiet møtte, mener fylkesleder Åsmund Aukrust beviser unnfallenheten. Han mener spesielt ordfører Harald Espelund tar for lett på problemet. Både i aviser og radio har de gått hardt ut mot Espelund den siste uka.

Tre pågrepet

– Jeg har merket meg at ordfører Harald Espelunds uttalelser til i andre medier om at rasisme ikke er et problem her i kommunen. Forstår jeg ham rett mener han vi skal tie rasismen i hjel. Han må våkne. At han ikke møter oss her i kveld viser at han ikke tar problemet på alvor, mener Aukrust.

Den direkte foranledningen til AUFs markering på Jessheim lørdag kveld var forrige helgs pågripelse av tre menn fra det høyreekstreme miljøet. Mennene slo ned to personer i Jessheim sentrum.

– Problemet i Ullensaker er at for mye overlates til politiet. I Ullensaker har man latt de høyreekstreme få etablere seg. I Brumunddal fikk man bukt med problemet, men her mangler det en massiv front, hevder Aukrust.

Provosert ordfører

Ordfører Harald Espelund slår kraftig tilbake mot AUF-erne.

– Jeg hadde tenkt å møte opp på markeringen, men etter at de begynte å slenge dritt om meg i aviser og radio mistet jeg lysten, sier han. Han mener AUF gjør saken en bjørnetjeneste ved å fokusere på ordføreren mer enn rasismen i sin markering.

– Det er så galt som det kan bli at vi ikke jobber med antirasisme i kommunen. Vi jobber i skolen, i barnehagene og gjennom utekontakten. Hver eneste dag. Mange hundre ansatte i Ullensaker kommune gjør en kjempejobb på området hver eneste dag. AUF har et markeringsbehov og det gjør meg oppgitt, sier Espelund.

– Har kontroll

Han liker heller ikke at AUF heiser opp Ullensaker som tungt belastet med høyreekstremisme. Han vil ikke gi aksept til oppfattelsen av Jessheim som høyreekstremismens hovedbase på Romerike.

– Det kan virke mot sin hensikt å fokusere så sterkt på dette. Faktum er at vi har god kontroll. Vi tillater på ingen måte at dette miljøet vokser, sier han og mener det er smart å la mye av jobben mot rasisme skje i det stille.