Tapte kampen om Nordli

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Til tross for over 1000 underskrifter, protester fra foreninger, lokale aktivister og politikere, fortsetter rivingen av Nordli.

DEL

I dag tidlig vil gravemaskinene igjen starte opp ved Nordli. Det vedtok flertallet av politikerne i Sørum kommunestyre i går kveld. 22 (Ap, SV, Sp, KrF og Frp) stemte for å opprettholde det tidligere vedtaket om å rive Nordli. Vedtaket ble fattet mot Høyre og Venstres ni stemmer.

– Ingen identisk kopi

Skuffede innbyggere, foreninger og lokalaktivister måtte gå skuffet hjem etter et langt møte i Sørum rådhus. At det skal settes opp en kopi av den gamle, historiske bygningen, trøstet lite.

– Den nye barnehagen blir sikkert fin, men en identisk kopi blir det ikke. Det er det en replika betyr. Når riving likevel blir utfallet, kan de like godt sette opp et moderne bygg, mener lokalaktivist Jørgen Kirsebom.

Kirsebom står blant annet bak underskriftskampanjen mot riving av Nordli. Til sammen er det samlet inn over 1000 underskrifter. Disse ble overlevert ordføreren under kommunestyremøtet.

Raja i rådhuset

Kirsebom var en av mange engasjerte innbyggere som fylte kommunestyresalen i går kveld. Også vararepresentant på Stortinget Abid Raja (V) hadde tatt veien til Stomperud-bygda. I forkant av møtet oppfordret han lokalpolitikerne til å vente med å fatte et rivningsvedtak til etter at miljø- og utviklingsministeren har svart skriftlig på et spørsmål angående bevaring av Nordli som Raja har stilt. Dette vil ifølge venstrepolitikeren ta seks dager.

– En historisk bygning som Nordli fortjener seks virkedager, sa Raja.

Utsettelsesforslag

Høyre og Venstre fremmet et forslag om å utsette rivingen til det har blitt gjort en ny vurdering med bygningsantikvarisk kompetanse av Nordli. Ordfører Hans Marius Johnsen (Ap) mente at et utsettelsesforslag ville føre til en forsinkelse av ny barnehage på minst seks måneder. Forslaget fikk ikke flertall.

Frps Anette C. Elseth benyttet talerstolen til å minne om barna som i lengre tid har vært installert i midlertidige brakker.

– Barna, foreldrene og de ansatte fortjener trygghet og forutsigbarhet. Nordli barnehage har vært rotløs i over tre år. Selv om vi mener at Nordli burde bestå, støtter vi rivningsvedtaket, sa Elseth.

Rivingsarbeidene ble også stoppet midlertidig på mandag. Da gravemaskinene begynte å rive inngangspartiet til barnehagebygget, stilte Ingeborg Magerøy fra Fortidsminneforeningen seg opp på trappa for å hindre rivingen.

RB-redaktør: – Stans galskapen!

Artikkeltags