Taper på fritt skolevalg

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Utkantskoler opplever en søkerflukt etter at det ble innført fritt skolevalg. – Ordningen ofrer svake elever og utkantskoler, mener rektor Per Grahn ved Nes videregående skole.

DEL

Inntaket til videregående skoler på Romerike viser at utkantskoler som Nes og Nannestad har mye færre søkere enn plasser, mens søkerne står i kø til sentrumsskolene i Lillestrøm og Jessheim. Nes videregående skole har 158 ledige plasser, mens Lillestrøm har 315 søkere for mye.

– Jeg vil ikke kalle det fritt skolevalg, men karakterbasert inntak. Det tvinger svake elever til å gå på skole langt unna der de bor, sier nestleder i utdanningskomiteen på Fylkestinget, Astrid Huitfeldt (Ap).

Hun frykter at det utvikler seg et skille mellom eliteskoler og skoler med lavere status, som følge av rangering basert på karakterer og fritt skolevalg.

Dårlig rykte

Etter at karakterene fra de videregående skolene ble offentliggjort sist tirsdag, opplevde Nes-rektor Per Grahn å se skolen sin på jumboplass i landets største avis. Det har resultert i flere henvendelser fra foresatte.

– De lurer jo på hva som ligger bak tallene, sier Grahn.

Han tilbakeviser den misvisende bruken av statistikken.

– Jeg har ikke noe imot offentliggjøring. Men her ble det brukt kun fire av 100 karakterer. Vi har veldig gode resultater å vise til, påpeker han.

Grahn er ikke redd for at Nes skal bli en «B-skole», men han mener ordningen med fritt skolevalg helt klart har noen uheldige konsekvenser for utkantskoler som Nes.

Utfordrer politikerne

– Vi frykter en utvikling der noen skoler tiltrekker seg de sterke elevene, mens utkantskolene blir sittende med de svake elevene, sier Astrid Huitfeldt.

Nes-rektor Grahn mener politikerne som har gått inn for fritt skolevalg i det minste må være tydelige på konsekvensene det medfører.

– Politikerne må være villige til å ta konsekvensene. De må spørre seg om de er vi villige til å lage A- og B-skoler. Og om de er villige til å ofre de svake elevene og utkantskolene, sier han.

Og legger til:

– Hvis det er skolepolitikere i Akershus som ikke har sett disse konsekvensene, da bør de finne seg en annen hobby enn å være politikere. Så stor tiltro har jeg til politikerne.

Smalere tilbud

For Nes videregående kan ordningen med fritt skolevalg føre til at skolen får et smalere tilbud og færre linjer i framtida.

En annen bekymring er de elevene som ikke kommer inn på en skole i nærmiljøet sitt. Faren for at de ikke greier å fullføre studiet øker når de må reise langt, mener Huitfeldt, og får støtte av lærer Marit Frøystad.

– Jeg har hatt elever fra Nedre Romerike som har blitt borte. De må være utholdende for å reise så langt.

Artikkeltags