Flere steder på Romerike har det i år blitt opprettet egne turlag for barn gjennom Den Norske Turistforening. Og man trenger ikke legge ut på lange turer i rekordfart, med topp utstyr, for å få en fin uteopplevelse.

At det er lite snø er heller ingen grunn til å bli sittende innendørs, melder turentusiastene på Romerike denne romjula.

Både rufsevær og bar bakke kan nemlig legge grunnlag spennende uteaktiviteter i dagene framover.

– Et lite bål i hagen kan være nok til å gi en suveren turopplevelse, sier leder i Eidsvoll Turlag Dorthe Johannessen.

– Gi barna en opplevelse

– Mange forbinder turlivet med godt planlagte langturer der utstyr er viktig. I Eidsvoll Turlag er vi opptatt av å gi barn en uteopplevelse, og det trenger ikke være særlig avansert. Et godt turtips kan være å gjøre en liten ekspedisjon i nærmiljøet, der man kan finne helt nye steder å sette seg ned med en kopp kakao, forklarer Johannessen.

– Hva gjør man hvis barna absolutt ikke vil på tur?

– Det er viktig at barn vet hva det å gå på tur innebærer. De bør være kjent med hva de sier nei til før de eventuelt velger å sitte inne. Jeg tror dette med turglede ligger litt innebygd, men presser man litt på vil de fleste oppleve at det blir en positiv opplevelse så lenge man ikke legger lista for høyt. Det meste er gjort bare man kommer over dørstokken, sier Johannessen.

Vannglede

Se her, enda en flott pinne til samlingen, jubler Viktor (4) som er ute på tur rundt Nebbursvollen sammen med William (4) og Vincent (2).

Line Haga Skarnes etablerte Barnas Turlag i Skedsmo tidligere i høst, og hun er godt fornøyd med oppmøtet som turlaget har hatt.

– Vi er fire turledere som arrangerer ulike turer i nærmiljøet. Allerede på første turen møtte det opp 13 barn og 17 voksne. Etter mitt syn er folk blitt flinkere til å komme seg ut. Kanskje som en motreaksjon til innekulturen med pc- og tv-spill som det har vært snakket mye om de siste årene, sier Haga Skarnes. I jula anbefaler hun en våt gåtur rundt Nebbursvollen.

– Barna elsker vann. La de få plaske ved vannkanten, men ta med skift og litt varmt og drikke. Det er også flere steder det ligger til rette for bålgrilling i området, forklarer hun.

Teater, læring og tur

I Nittedal ønsker turlaget «Turkameratene» velkommen til ny merket sti denne jula. Løypa går fra Aas gård i Hakadal til Sortungsdammen i Romeriksåsen.

– Vi har flere blåmerkede stier, men denne er av de nyeste- i flotte naturomgivelser. Blir det glatt vil vi anbefale å gå kultursti i Kruttverket. Det er ikke en lang tur, og man kan oppleve spennende industrihistorie. La de voksne dramatisere historien underveis! smiler pressetalskvinne i Turkameratene, Nittedal Turlag, Kari Tveøy.

Har 1.300 medlemmer

Barnas Turlag i Nittedal har hatt flere opplevelsesturer i år, blant annet med utendørs eventyrfortelling.

– Her leses det eventyr under åpen himmel, og det har også blitt satt opp utendørs teaterforestillinger, sier Tveøy.

Turlaget består i dag av cirka 1.300 medlemmer.

Barnas turlag i Nannestad ble etablert for tre måneder siden. De har greid å samle opptil 50 deltakere på utendørsaktivitetene de arrangerer.

– Nå i jula står maten i sentrum. Vi vil derfor anbefale å lage julemat på bål. Et annet tips er at neste års julekalender kan være å gjemme pakkene ute, slik at barna må ut for å lete. Ellers skal turer og uteaktivitet være lystbetont og på barnas premisser, sier leder for Barnas Turlag i Nannestad, Todd Nore.