Lavkarbodietten har tatt Norge med storm, godt hjulpet av ivrige kostholdsjournalister i tabloidpressen.

Et kosthold med radikalt mindre karbohydrater enn vanlig er siste skrik i helsekostbransjen.

Når mange legger om kostholdet får det økonomiske konsekvenser, salget av karbohydratrike produkter som pasta går ned mens folk går mann av huset for å kjøpe bacon.

Sterk vekst

Markedsdirektør Bente Avseth-Bakke i Galleberg AS forteller om et solid hopp i salgstallene den siste tiden.

– De siste fire årene har salget av fleskesvor-snacks økt jevnt. Da lavkarbobølgen kom merket vi godt endringen. I 2011 har salget vært 25 prosent høyere enn i 2010. Ser vi utelukkende på høsten 2011 i forhold til samme periode i fjor, har salget økt med 50 prosent. Det har så å si ikke karbohydrater og mye fett, som jo er en god ting ifølge lavkarboforkjemperne.

Lavkarboblogger

Markedsføringen av lavkarboprodukter blir stadig større. Produktsjef Nina Therese Norum forteller at salget har økt kraftig til tross for at de ikke har satset på markedsføring av fleskesvor tidligere.

–Vi har ikke brukt ressurser på å reklamere for det og det er først nå vi har fornyet designet på innpakningen. Men vi vet produktet vårt har blitt nevnt på mange lavkarboblogger, så det har vært god reklame for oss. Det selger spesielt godt i Nord-Norge, vi vet ikke hva som gjør det, men det selger som hakka møkk der oppe, gliser Norum.

Kritisk til lavkarbo

Men ikke alle er med på lavkarbobølgen.

Helsedirektoratet vil ikke kommentere lavkarbo til RB, men henviser til nettsiden der de redegjør for sine ernæringsråd.

Helsedirektoratet argumenterer for at mye fett kjøtt og fete meieriprodukter ikke er forenlig med en helsefremmende livsstil. Vi bør få i oss karbohydrater først og fremst fra grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker. Dette er matvarer som gir fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter som er viktig for helsen ifølge direktoratet.