Styrer departementet fra bombede lokaler

FLYTTET FRA KONTORENE: Heidi Heggenes må styre finansdepartementet fra et midlertidig åpent kontorlandskap etter at terrorbomben forårsaket store skader på regjeringskvartalet. ALLE FOTO: KAY STENSHJEMMET

FLYTTET FRA KONTORENE: Heidi Heggenes må styre finansdepartementet fra et midlertidig åpent kontorlandskap etter at terrorbomben forårsaket store skader på regjeringskvartalet. ALLE FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 7 år gammel

Heidi Heggenes fra Lørenskog er ekspedisjonssjef i finansdepartementet, og var en av de første som ble varslet da bomben smalt.

DEL

– Heidi, det har smelt en bombe i regjeringskvartalet. Det er alvorlig.

Slik lød beskjeden som ekspedisjonssjef i finansdepartementet Heidi Heggenes fikk den 22. juli, bare to minutter etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet.

Kollegaen ringte mens han rømte fra det terrorrammede bygget i Oslo sentrum.

Var på ferie da beskjeden kom

Heggenes var på ferie – fotballcup i Gøteborg med barna – da sjokkbeskjeden om bomben i Oslo kommer.

– Jeg kastet meg i bilen med en gang for å komme raskest mulig på jobb. På veien hjem igangsatte jeg arbeidet med å få sikret og kartlagt personer som befant seg i bygningen. Deretter sørget jeg for å få beredskapslokalene operative forteller, Heggenes.

Til daglig har hun personalansvar for 45 personer i administrasjonsavdelingen. I tillegg har hun ansvaret for all beredskap og sikkerhet i departementet.

– Det første jeg tenkte på var hvordan det hadde gått med folkene våre. Vi er lettet over at vi verken har noen skadde eller døde blant våre ansatte. Samtidig har vi kollegaer på tvers av departementene som er hardt rammet. Vi har kollegaer som har mistet venner på Utøya. Det hele er ufattelig, forteller ekspedisjonssjefen.

Det første døgnet

Heggenes avbrøt ferien og reiste direkte til Økernveien der finansdepartementet har sine beredskapslokaler.

– Her var allerede flere kollegaer samlet. Gjennom natta greide vi å få oversikt over alle våre 300 ansatte. De ble ringt til en etter en. Vi sørget for at politiet fikk tilgang til fraværslister og påloggingsinformasjon fra datamaskinene. Halv fire lørdag morgen fikk jeg beskjed om at situasjonen ved Utøya var svært alvorlig, forklarer Heggenes.

Videre utover lørdagen ble ekspedisjonssjefer, politisk ledelse og finansråden samlet i møter. Heggenes kan fortelle om en lettet finansminister etter at det ble klart at verken ansatte eller departementets datasystemer og arkiver var skadet.

Møterom 153

– Hovedansvaret mitt har i denne tiden vært å sørge for at de ansatte har det bra, og at de får den oppfølging de trenger. I tillegg har jeg hatt et stort ansvar i forhold til å holde den operative driften i gang. Det har vært et krevende arbeid, men vi har hatt gode beredskapsplaner som har vært gjennomført. Det vanskeligste har kanskje vært å holde kommunikasjonen med andre departementer, forklarer ekspedisjonssjefen.

Mandag morgen flyttet hun og staben tilbake til lokalene i regjeringskvartalet. I lang tid framover er hun forberedt på å holde til i midlertidig kontorer. Vinduene ved Heggenes`sitt kontor er knust, vinduskarmen er ødelagt og døra er blåst ut.

– Vi bruker nå møterom 153 som et åpent kontorlandskap. Dette er nå finansdepartementet. Når det er behov brukes rommet av kommunikasjonsenheten som holder pressekonferanser her. Folk syntes ellers det er godt å være tilbake på jobb. De ødelagte bygningene som møter de ansatte etter ferien gir sterke inntrykk, men likevel føles det samlende og riktig å være tilbake sammen kollegaene. En midlertidig løsning med åpent landskap gir folk mulighet til å snakke sammen. Det er kanskje like greit at vi ikke sitter inne på store kontorer bak tunge dører nå, forklarer Heggenes. 80 prosent av vinduene i finansdepartementet er skadet. En fjerdedel av bygningen er hardt rammet.

Ny jobb

Den 27. august starter Heggenes opp i ny jobb ved Statsministerens kontor som ekspedisjonssjef. Hun har så langt ikke rukket å tenke så mye over den nye tilværelsen.

– Nå har fokuset ligget hundre prosent på sikkerhet og daglig drift ved finansdepartementet, forteller hun.

Heggenes skulle opprinnelig i gang med å bistå statsministeren i forberedelsene til statsbudsjettet.

– Jeg har hatt liten kontakt med Statsministerens kontor etter den 22. juli, men regner med at man vil forsøke å legge til rette for at disse arbeidsoppgavene vil gå som normalt, forteller hun.

– Føler du deg trygg i regjeringskvartalet nå?

– Jeg føler meg svært trygg. Gjerningsmannen i denne saken er pågrepet. I tillegg er sikkerhetsopplegget svært bra.

Samholdet blant kollegaene styrket

Heggenes innrømmer imidlertid at hun ikke har hatt så mye tid til å sette seg ned å la detaljene fra de grusomme angrepene synke helt inn.

– I slike situasjoner fungerer jeg best når jeg kan brette opp ermene og gjøre en jobb. Men jeg får nok en reaksjon. Jeg venter at den skal komme. De første dagene tikket det inn meldinger på sms fra bekjente og naboer på Rasta som lurte på hvordan det gikk med meg. Jeg møter fortsatt folk på butikken som kommer bort og sier de er glade for å se meg. Det varmer. Jeg deltok også i rosetoget i Lørenskog. Det var en fin opplevelse i lokalmiljøet.

– Har du tenkt mye på hva som kunne skjedd hvis du var på kontoret denne dagen?

– Jeg prøver å ikke spekulere i tidspunkter og hva som kunne skjedd. Slik kan man ikke tenke. Samholdet er nå styrket blant kollegaene og det føles som sagt trygt å være tilbake på jobb, avslutter Heggenes.

Artikkeltags