– Hvis detta lander, så er jeg veldig fornøyd. Når folk trives, og jeg ser for har det kjekt, er det kjekt for meg også, sier sauebonde og vertskap for årets Åpen Gård, Helge Aas.

Han er godt fornøyd med oppmøtet, og selv om det ikke foreløpig finnes noen nøyaktig oversikt, føler han seg rimelig sikker på at de har hatt over 2000 besøkende i løpet av dagene.

– Folk har nok lyst til å komme seg ut. I tillegg er det kanskje noen foreldre som har dårlig samvittighet for at ungen har sitti mye inne i sommer og spilt dataspill, spøkte han.

Årlig tradisjon

Åpen Gård har vært en årlig tradisjon for Eidsvoll Landbruksforening i godt over tjue år. Siden 1988, da det første Åpen Gård-arrangementet ble avholdt, har ansvaret for å stille med gård gått på rundgang.

De som besøkte gården i dag fikk blant annet mulighet til å møte dyra på gården, hoppe i høyet, ri, kjøre gravemaskin og overvære saueklipping. I tillegg ble det arrangert marked, der lokale produsenter og gårdsbutikker solgte sine produkter.

Fant det på facebook

– Det er et kjempefint arrangement. Det skjer mye her, og det er mye å gjøre. Når jeg har vært på liknende arrangementer i Oslo har det vært mye færre aktiviteter, sier Morten Mikalsen (40). Han hadde funnet fram til arrangentet på facebook, og hadde med seg datteren Emma Kollerud-Mikalsen (5). Da Romerikes Blad møtte på dem, nøt de solskinn og nykjøpte gulrøtter kjøpt på stand hos Eidsvoll Landbruksforening.

En annen som lot seg friste av standen var Astrid Frank (86):

– Gulrøtter, redikken, neper.. friske nye grønnsaker er jo veldig fristende, sier Astrid.

Sammen med Hans Frank (87) gikk hun rundt og "så litt alle veier".

– Vi har drivi rundt, kjøpt oss sveler, og gått og sett. Det er fint i dag - de var jo så heldige med været, sier hun.

Viktig arrangement

Aas mener arrangementer som Åpen Gård er viktig.

– Det er viktig å fortelle folk hva landbruket er. For eksempel er det viktig for kulturlandskapet at vi har beitedyr på utmark. Det må vi fortelle folk. Så jeg håper folk stopper opp og ser seg litt om, sier Aas, med henvisning til informasjonsplakatene som henger rundt om kring på gårdshusveggene.

– Vi driver litt folkeopplysning, rett og slett.