Strømmen-drap aldri oppklart

HAR GITT OPP HÅPET: Søskenparet Kari og Pål Suphammer tror ikke rovmordet på deres onkel Helge Suphammer noen gang kommer til å bli oppklart. Til uka er det 50 år siden kioskeieren ble brutalt slått ned i Verkstedalleen på Strømmen, mens han var på hjemvei. Helge Suphammer ble funnet bevisstløs og kom aldri til bevissthet igjen. Han døde på Rikshospitalet. FOTO: KJELL AASUM

HAR GITT OPP HÅPET: Søskenparet Kari og Pål Suphammer tror ikke rovmordet på deres onkel Helge Suphammer noen gang kommer til å bli oppklart. Til uka er det 50 år siden kioskeieren ble brutalt slått ned i Verkstedalleen på Strømmen, mens han var på hjemvei. Helge Suphammer ble funnet bevisstløs og kom aldri til bevissthet igjen. Han døde på Rikshospitalet. FOTO: KJELL AASUM

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag er det 50 år siden Helge Suphammer ble utsatt for et rovmord. Hans niese og nevø har for lengst gitt opp håpet om oppklaring.

DEL

De aller fleste drap på Romerike er blitt oppklart, men det ser ikke ut til at politiet noen gang vil finne svaret på hvem som ranet og mishandlet Helge Suphammer til døde i november 1963.

En stor belastning

54-åringen døde på Rikshospitalet i Oslo, vel 30 timer etter at han var blitt funnet livløs i Verkstedalleen, like i nærheten av sitt hjem på Søndre Berg.

Kari og Pål Suphammer, henholdsvis niese og nevø av offeret for det uoppklarte rovmordet, forteller at saken lenge var en stor belastning for hele familien.

– Det sies at tiden leger alle sår, men det er klart at vi som sto onkel Helge nær aldri kommer helt over en slik grusom sak, uttaler søskenparet.

At saken noen gang vil bli oppklart virker svært lite sannsynlig.

Les også: Skolebarn lette etter drapsvåpen

– Hadde dette skjedd i våre dager, ville nok sjansene for oppklaring ha vært langt større, tror Kari Suphammer.

– Det tok tid før politiet satte i gang skikkelig etterforskning. Et annet uheldig forhold var at det falt snø i området i dagene etter at onkel Helge ble ranet og mishandlet, noe som ødela for funn av tekniske spor, sier Pål.

Ingen krisehjelp

Søskenparet var 15 og 23 år da rovmordet fant sted, i en tid med lite alvorlig kriminalitet her i distriktet.

– Det var ingen form for krisehjelp overfor nærmeste familie den gang. Hans kone og de to barna deres på 17 og 23 år ble fullstendig overlatt til seg selv i tiden etter hendelsen, bortsett fra støtte fra familie og venner. De ble spesielt tatt godt vare på av tante og onkel i Lillestrøm, der de bodde i flere måneder.

De minnes sin onkel som en snill og blid person. Helge Suphammer var i god fysisk form. I unge år var han idrettsutøver, under krigen en modig motstandsmann i Milorg.

– Onkel Helge var utdannet til og arbeidet hele livet som murer. I voksen alder overtok han «Skolebua», en kiosk han drev sammen med sin kone Else.

Den skjebnesvangre kvelden, tirsdag 5. november 1963, satt kona og et vennepar, Einar Hansen og frue, og ventet på at Helge skulle komme hjem.

– Else og Helge hadde fjernsyn, noe ikke alle hadde den gang. Vi ble fortalt at de fire skulle se krim på svensk tv sammen denne kvelden. Da Helge ikke kom til vanlig tid, gikk de ut for å se etter ham – og de fant ham liggende livløs i Verkstedalleen, 150 meter fra Søndre Berg, der familien hadde bodd siden 1956.

Utbytte på 500 kroner

Helge Suphammer ble funnet klokka 21.15, det vil si en time og et kvarter etter at kiosken var blitt stengt.

– Lommeboka hans var stjålet, og den inneholdt trolig omkring 500 kroner, som var normal dagsomsetning i kiosken på en ukedag.

– Onkel ble funnet med store skader i bakhodet. Han ble først kjørt til Sentralsykehuset, siden til Rikshospitalet, der han sovnet inn vel 30 timer senere.

Suphammer-saken ble første gang nevnt i avisene dagen etter, onsdag 6. november.

– Saken vakte stor oppsikt, både i mediene og ikke minst på folkemunne, og den preget nyhetsbildet helt fram til John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, Texas, 22. november, forteller Pål.

Overfall samme kveld

En interessant opplysning var at ved 20-tiden samme kveld ble en 71 år gammel kvinne overfalt og utsatt for veskenapping i Ekraveien på Strømmen.

To gutter eller unge menn ble sett løpende vekk fra området. Kvinnen ble ikke påført fysiske skader, men det var naturligvis en svært skremmende opplevelse for henne.

I dagene som fulgte lurte politiet og folk flest på om de to sakene kunne ha en sammenheng, at det var samme gjerningspersoner som ranet Helge Suphammer og den forsvarsløse eldre kvinnen.

Heller ikke veskenappingen ble noen gang oppklart.

Fant ei jernstang

Pål husker at politiet etter kort tid fant ei jernstang like i nærheten av stedet der Helge Suphammer ble ranet og mishandlet.

– Det kan jo ha vært at onkel ble slått i hodet med jernstanga, men det fikk vi dessverre aldri noe svar på. At han ble slått med en gjenstand virker i hvert fall helt sikkert. Han kom aldri til bevissthet før han døde natt til torsdag 7. november.

Ingen nye opplysninger

Til uka er det altså 50 år siden Strømmens befolkning ble rystet av et rovmord. Nå nevnes ikke saken så ofte lenger, men opp gjennom årene har saken vært omtalt fra tid til annen, uten at det noen gang er framkommet nye opplysninger.

– Vi har gitt opp håpet om oppklaring, fastslår Kari og Pål Suphammer, begge bosatt i Suphammergården ved Bråtebrua, som var Helge Suphammerog hans families hjem fram til 1956.

Artikkeltags