Stripset og sendt tilbake til Vietnam

UTVIST: Thien Thi Vo ble sendt ut av landet. FOTO: ANB

UTVIST: Thien Thi Vo ble sendt ut av landet. FOTO: ANB

Artikkelen er over 7 år gammel

Thien Thi Vo ble hentet av politiet, fikk hendene stripset sammen, før hun ble sendt tilbake til Vietnam.

DEL

– Detter er helt forferdelig. Jeg er helt rystet, sier ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen, som lenge har kjempet for at Thien Thi Vo, hennes mann og hennes to barn skal få bli i Norge.

Søndag formiddag fikk hun beskjeden hun håpet hun aldri skulle få – Thien og barna skal ut av Norge i dag, melder Varingen.

– De sitter på flyet til Vietnam nå, og lander i morgen tidlig rundt klokka ni, forteller ordføreren.

Ble varslet av niesen

Hun fikk beskjeden om utsendelsen av Thiens niese.

– Niesen hennes ringte meg idet politiet kom på døra. Thien satt med hendene stripset sammen ute i politibilen mens politiet hentet ungene som bodde hos Niesen. Hun gråt i telefonen, og hun fortalte at barna var svært preget av situasjonen, sier hun.

Thorkildsen er forbannet på grunn av måten barna ble hentet på.

– Hvis noen innbiller seg at det er greit å stripse hendene på en 158 centimeter høy kvinne slik at hun ikke kan holde rundt barna sine når de ble revet fra familien sin og ut av beredskapshjemmet som barnevernet har godkjent, så er det ikke det, sier hun.

Bodd i Norge i 12 år

Inntil i fjor bodde Thien i Nittedal, og det er derfor Nittedal-ordfører Thorkildsen kjenner Thien og hennes historie.

Etter 12 år i landet ble Thien Thi Vo forrige søndag hentet av politiet og brakt til Trandum sammen med sin mann og sine to barn.

Vo kom til Norge på familiegjenforeningsgrunnlag, men ble skilt etter to år og åtte måneder. Derfor fikk hun avslag på sin søknad om permanent oppholdstillatelse. Hadde det gått tre år før skilsmissen skjedde, hadde hun fått varig oppholdstillatelse.

Kampen hadde hun imidlertid ikke gitt opp, blant annet fordi datteren som døde to måneder gammel ligger begravet ved Nittedal kirke.

I fjor tapte hun saken om varig oppholdstillatelse.

For to uker siden ble Vo framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Konklusjonen ble at hun skulle løslates, men politiet anket kjennelsen på stedet.

Tirsdag kom avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett. Politiet ble hørt. Vo tapte.

Vo ble derfor sendt til Trandum, noe som av retten altså begrunnes med unndragelsesfare.

I dag ble det altså avgjort – Vo må ut av landet umiddelbart.

Vet ikke noe om faren

Ordføreren vet foreløpig ikke mer om Thiens utsendelse.

– Jeg vet bare det niesen fortalte meg. Om mannen også ble sendt ut, vet jeg faktisk ikke. Nå skal jeg prøve å summe meg litt, og så skal jeg snakke med advokaten hennes om hvordan saken står rettslig. Og så skal jeg snakke med Thiens støttespillere, og det er ikke få, forteller hun.

Thorkildsen er klar på at hun aldri kommer til å slutte å kjempe for at Thien skal få bo i Norge.

– Jeg gir meg ikke. Denne episoden har ikke gjort meg mindre forbannet, og det hele har gjort noe med mitt raseri, sier hun.

Artikkeltags