– Her lurer barna på hvorfor tyvene er slemme mot barnehagen, når de ikke har vært slemme mot dem.

Styrer Tone Dahlqvist i Harastua barnehage i skogkanten ved Gjerdrum Allmenning oppsummer hva både store og små funderer på om dagen.

Plentyveri flere ganger

For fire uker siden startet foreldre og ansatte dugnaden med å rulle ut frodiggrønn og frisk ferdigplen på uteområdet. For ei uke siden hadde noen forsynt seg med et par-tre biter. Og tirsdag hadde tyver ennå en gang vært på ferde, denne gangen i den andre enden. Store biter av plenen er borte.

– Det er nesten ikke til å tro. Her har vi valgt å bruke temmelig store ressurser på å få uteområdet i orden, og så skjer dette. Jeg hadde ikke på noen måte trodd at det gikk an å stjele plen, sier Dahlqvist.

LES MER:

Utrolige tyverier

Mye folk i området

Hun forteller at problemene begynte allerede da plendugnaden startet. Først ble ei trillebår og ei valse borte. Så var det gjort skadeverk på bygget. Så plentyveriet.

– Vi har selvsagt politianmeldt dette. Nå er jeg litt redd for at enda mer av plenen skal bli borte, sier hun oppgitt.

Styreren vil ikke spekulere for mye i hvem som kan ha stjålet plenen.

– Men her er det fjernet hele flak, så det kan tyde på at noen har bruk for plenen og ikke bare har vært ute etter å ødelegge.

– Finnes ikke snille tyver

Barna i Harastua barnehage er godt orientert om grastyvene.

– Tyver er ikke helt snille, for de vil bare ta ting fra andre, sier firkløveret Aurora Dahl (5), Eline M. Haugseth (3), Benjamin Hansen (5) og Jonathan Hansen (5).

– Hva kan man gjøre med tyvene?

– Politiet kan ta dem i fengsel. Politiet er veldig snille når vi ikke kjører for fort.

Dahlqvist sier at det er observert mye aktivitet i området den siste tida, uten at hun vet om dette har sammenheng med skadeverk og tyveri.

– Grasfrø neste?

– Ja, det tror jeg nok.

Tar tips

Fungerende lensmann Morten Torshaug ved Nannestad og Gjerdrum lensmannskontor, sier at politiet gjerne tar imot tips i saken.

– Det er vanskelig for barnehagen å skulle passe på plenen sin døgnet rundt. Vi oppfordrer folk om å melde fra til oss dersom det observeres mistenkelig mye trafikk eller mye folk i området. Ellers får vi jo bare håpe at resten av plenen får ligge i fred, sier Torshaug, som aldri har hørt om tyveri av plen i sin tid som politimann.