Stella i is inntar Lillestrøm

FORSØK: Arrangørene prøver å være kreative, men nivået vil nok høynes når profesjonelle iskunstnere inntar plassen foran kultursenteret i januar/februar. 
FOTO: KAY STENSHJEMMET

FORSØK: Arrangørene prøver å være kreative, men nivået vil nok høynes når profesjonelle iskunstnere inntar plassen foran kultursenteret i januar/februar. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Initiativtaker Rikke Komissar får stjerner i blikket bare ved tanken; Isstjernen Stella, laget av en profesjonell iskunstner, skal smykke plassen foran Lillestrøm kultursenter i februar neste år.

DEL

For første gang vil Lillestrøm og Romerike få en iskunst-utstilling. Leder for Akershus Kunstsenter, Rikke Komissar fikk ideen. Og fikk satt den ut i livet;

i perioden onsdag 4. – søndag 8. februar avvikles den store iskunstfestivalen i Lillestrøm.

Med seg på arrangementssiden – både praktisk og finansielt – har kuntsenteret fått Lillestrømbanken og deres utsmykningsfond, Skedsmo kommune, Lillestrøm Kultursenter og Norsk Kulturråd.

Rikke Komissar får stjerner i blikket når hun snakker om den kommende festivalen:

– Ønsket er å lage en folkefest i Lillestrøm, og at vi gjennom iskunst kan samle folk fra alle aldre til felles opplevelser. Uansett alder er vi opptatt av is. Det er noe magisk med den. Ideen fikk jeg da jeg kom fra en kveldsforestilling på kultursenteret og ut på plassen foran bygget. Plassen skinte og funklet og var så flott. Da tenkte jeg at den må utnyttes, forklarer hun.

– Lillestrøm?

At det ble akkurat iskunst, skyldes at Komissar hadde sett flotte slike kunstverk andre steder. Landets eneste profesjonelle iskunstner, Peder Istad ble kontaktet.

– Lillestrøm? Der har jeg aldri vært, så ja! svarte Istad forteller Komissar.

Tilfeldigheter og hell gjorde at Istad og hans team på åtte - ti personer – for så mange må faktisk til i en hel uke for å rigge isblokker og skape skulpturen – var ledige i månedsskiftet januar/februar.

Dermed passet det fint å kunne kombinere avdukningen av isskulpturen med kommunens Kulturfestival for barn og unge, som går av stabelen akkurat da.

– På åpningsarrangementet vil installasjonen "avdukes" og 150 barn skal synge, forklarer Jan Teksum fra kommunens kulturkontor.

I festivaluka kan dermed iskunsten utnyttes maksimalt. Komissar er ikke ferdig med alle planer, men tenker for eksempel:

– Vi skal i hvert fall få lyssatt skulpturen. I tillegg blir det lyd, enten inne i eller utenfor skulpturen. Isstjerna Stella skal også være laget slik at du kan bruke den, gå inn i den som en labyrint. Her vil det bli fremført lydkunst, performance, korkonserter og teater. Programmet jobbes det med i disse dager, men vi håper på en variasjon mellom profesjonelle og amatører.

Årlig utstilling?

Trine Ullereng fra Llillestrømbanken er begeistret for initativet. Banken sa umiddelbart ja til å bidra til finansieringen gjennom sitt fond for utsmykning av det offentlige rom.

– Jeg håper at utstillingen kan bli en årlig sak. Vi trenger merkedatoer – og flere enn byfesten og julegata som alle vet alltid kommer igjen.

Å lage en installasjon bestående av 50 tonn is krever grundig forarbeide. Dette er også interessant å dekke. Prosessarbeid er en del av det kunstneriske arbeidet.

Det er både visuelt vakkert med flotte bilder og spennende for folk flest å lese om iskunst. Is er noe magisk. Det å lage gigant-installasjoner med is, og det å se iskunst, er noe alle fascineres av. Hvordan formes en 50 tonns installasjon? Hva om det ikke blir kaldt nok? Lastebiler med tonnevis av is kjørende. Hvordan legge inn lys og lyd i is? Her er det prosessarbeid som gjelder, og en større reportasje kan fange opp prosessen fra a – å.

Peder Istad er Norges fremste iskunstner, og lever av å lage store kunstprosjekter i is. Istad arbeider for tiden med ishotellet på Bjorli, der man kan overnatte og til og med gifte seg.

Forøvrig er Istad sønn av kunstneren Lars Christian Istad, og bror til fotografen Christine Istad.

Gruppen Minus består av bl.a et arkitektkontor fra Fet, en møbeldesigner og topp kunstnere. At de kommer til Lillestrøm er unikt og svært hyggelig.

Artikkeltags