– Stadig flere barn blir utbrent

Mammablogger Marte Firmand-Anda synes det er kjedelig å leke med dukker og lego, men har det fortsatt mye moro med barna sine.
Casakaos.blogg.no

Mammablogger Marte Firmand-Anda synes det er kjedelig å leke med dukker og lego, men har det fortsatt mye moro med barna sine. Casakaos.blogg.no

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Huset skal være perfekt, kroppen skal være perfekt og barna skal være perfekte, sier «CasaKaos».

DEL

Hun er Side2s foreldreblogger, Marte Frimand-Anda.

Frimand-Anda har også vært journalist i Romerikes Blad. Hun bor nå med mann og to barn på Toten.

Stress

Stadig flere barn blir utbrent på grunn av for mye stress i hverdagen, skriver Dagens Næringsliv.

Lege Tobias Skylstad Kvernebo ved Volvat Medisinske forteller at han opplever stadig flere tilfeller av det han kaller «utbrente små voksne». Selv tror han roten til problemet er eksternt press, ofte fra foreldre.

– Det kan nesten virke som om det er blitt status å ha barn som har mye å gjøre, sier Kvernebo til Dagens Næringsliv.

I 2014 opplevde Kvernbo en kraftig økning av barn og unge med tilsynelatende uforklarlige muskel- og skjelettplager. I møte med foreldrene er det ofte de som snakker for barna.

Kun når foreldrene har forlatt rommet, tør barna å åpne seg.

Barna blir prosjekter

– Det er et veldig press på foreldre i dag. Man skal være vellykket på alle områder: Kropp, hjem, jobb, interiør og alt sammen. Dette presset flyttes over på barna slik at de også blir sånne prosjekter - på lik linje med huset, mener tobarnsmor og Casa Kaos-blogger Marte Frimand-Anda.

Hun tror det er status for mange å kunne fortelle om hvor aktive barna er.

– Jo mer ungene gjør, jo mer vellykket er de. Selv om ungene selv kanskje er veldig stresset, mener Marte.

Status og usikkerhet

Den populære foreldrebloggeren tror det er to grunner til at man sørger for at barna har fullpakket timeplan: Usikkerhet blant foreldrene og status.

– Hvis foreldrene går rundt og stresser for å være perfekt så merker barna det. Da kan de føle at mamma og pappa ikke er glad i meg hvis ikke jeg også er perfekt, sier Marte til Side 2.

Når Facebook-feeden fylles av glade barn på tur eller ferdigbakte kaker i fredfylte hjem blir mange stresset og usikre.

Burde vi også gått mer på ski? Når var vi sist i teateret? Burde lillebror begynt å spille fotball? Eller lært seg noter?

– I helgene er det status at hele familien har gjort noe sammen. Enten gått på skitur, sett et teaterstykke eller vært i akebakken. Hvis noen sier at man har sittet i pysjen og spist popcorn med barna så blir man stemplet som late og dårlige foreldre, mener Marte.

Barna kan leke selv

Tobarnsmoren har selv opplevd å møte veggen, og har nå kommet fram til at hun kun kan bruke 80% av energien sin. Bruker hun mer over lengre tid, så blir hun utbrent.

– Jeg har blitt flinkere til å la barna gå på selvstyr her hjemme. Det er veldig lett å føle at man alltid må leke med barna, men det må man ikke, mener hun.

Bloggeren har tidligere fått kritikk for å ha uttalt at hun synes det er kjedelig å leke med Lego eller dukker. Det står hun fast på i dag.

– Mange mener man skal leke med barna for å kunne stimulere dem og utvikle dem. Det tror jeg ikke er sant. Jeg overser ikke barna mine, men jeg tror ikke jeg må sitte på gulvet å leke med de for at de skal stimuleres.

Hun oppfordrer foreldre til å prøve seg på ei helg helt uten planer.

– Man må ikke organisere noe for å stimulere barna. Vi går også på ski hvis vi har lyst til det, men barna kan godt finne på egne leker, sparke ball eller gå rundt huset på ski - uten at vi er med på det, forteller hun.

Vil ikke bli kjøre-mamma

Hennes egne barn er 3 og 5 år gamle, altså litt for små til å skulle spille i korps, trene fotball og danse jazzballett.

Men Marte er fast bestemt på én ting: De skal få bestemme selv hva de vil være med på.

– Det viktigste er at de får gjøre noe de liker. Også synes jeg det holder med en aktivitet om gangen når de er små. Når de blir litt større er det viktig at de kan komme seg fra og til på egen hånd, for jeg skal ikke bli en kjøre-mamma som alltid er med på fotballtreninga, sier Marte bestemt.

Artikkeltags