Useriøse oppdrettere, blant annet på Romerike, spyr ut valper, mener Tøfte.

– Jeg får daglige henvendelser om problemer med aggressive hunder. Det har vært en helt klar økning de siste årene. Hunder som angriper eieren, og til og med barna, forteller Sverre Tøfte.

Tøfte driver Norsk Hundeskole, og har drevet med trening av hunder i 12 år. De siste seks årene har han også hatt hundeskole på Romerike. Nå er han bekymret over utviklingen med stadig flere aggressive hunder, og legger mye av skylden på oppdretterne. De tjener gode penger på å selge en valp, og blir derfor ukritiske til både oppvekstvilkår og hvilke dyr som egner seg til oppdrett.

Snikende ulltepper

I jobben sin som hundetrener forteller Tøfte at mange av hundene han får inn har alvorlige adferdsproblemer.

– Mange av hundene er som snikende ulltepper. De er nervøse, og redd for barn. Det er fordi de ikke har vært vant med for eksempel barn fra de lå i valpekassa, forklarer Tøfte.

Tøfte sier at ikke alle hunder egner seg til å bli mødre eller fedre. Han mener mye av problemet ligger i at mange oppdrettere ikke er kritiske nok, og driver full oppdrett på uegnete hundeforeldre. Resultatet blir nervøse, aggressive hundevalper. Han mener også at mange oppdrettere ikke lar valpekullene vokse opp i et naturlig, stimulerende miljø. Dette gjør at hundene ikke er vant med et vanlig familieliv med barn og bilkjøring når de blir solgt til sine nye eiere.

Kjøper seg problem

Tøfte synes det er trist at hundeeierne er de som får skylda for at hundene er aggressive. Noen ganger kan det være deres skyld, men i de aller fleste tilfellene har de kjøpt seg et problem, mener Tøfte.

Han sier at noe av problemet også henger sammen med Norsk Kennel Klub (NKK). De tar avgift for hver registrerte valp, og tjener dermed mer penger jo flere valper oppdretterne lager. Tøfte mener både oppdretterne og NKK må gjøre en felles innsats for å få bukt med problemet med aggressive hunder.

For å unngå å kjøpe seg et problem, oppfordrer Tøfte hundekjøpere til å besøke oppdretteren. De bør hilse på tispa som har født valpene, og undersøke oppvekstvilkårene til valpene.

– Alle familier burde ha en hund. Det er så mange gleder med det. Men det er ikke alle hunder som har livets rett. Sånn er det bare, avslutter Tøfte.