– Spesielt mye innbrudd i varmen

-INNBRUDDSTID: Konstituert lensmann i Edsvoll og Hurdal, Bjørn Christian Willersrud, ber folk forebygge ved å være ekstra påpasselige med å låse alt etter at man har luftet.

-INNBRUDDSTID: Konstituert lensmann i Edsvoll og Hurdal, Bjørn Christian Willersrud, ber folk forebygge ved å være ekstra påpasselige med å låse alt etter at man har luftet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Det har vært flere innbrudd i boliger på Romerike dennne uka. Kostituert lensmann i Eidsvoll og Hurdal gir råd til hva du skal gjøre hvis du får ubedt besøk.

DEL

Natt til fredag våknet en familie på Dal opp til at det hadde vært innbrudd i huset. 10.000 kroner, en mobil og en lommebok var vekk.

Stjeler kontanter og verdisaker

Og det er langt fra det eneste innbrudet på Romerike i det siste, hvor tyvene har fått med seg både kontanter og verdifulle eiendeler.

Natt til tirsdag brøt noen seg inn hos en familie i Nes mens de lå og sov. De fikk med seg iPader og en mengde kontanter.

Onsdag ble det klart at det også har skjeddd et innbrudd i en bolig i Nannestad, mens eierne var borte. Innbruddet skal ha skjedd en gang etter søndag.

Tyvene tok her med seg fire kameraer, 20.000 kroner i kontanter, én Ipad og bunadssølv.

På ettermiddagen lørdag hadde noen igjen tatt seg inn i en bolig i Nannestad, gjennom et vindu. Det var da uvisst hva som var stjålet.

Spesielt mye innbrudd i varmen

Konstituert lensmann ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, Bjørn Christian Willersrud, forteller at sommeren er tiden for denne typen innbrudd.

– Vi vet at det forekommer en del slike tilfeller i den tiden vi nå er inni, og spesielt når vi har varme temperaturer. Da er det ofte mange som har vinduer stående åpne, de sitter ute til seint på kvelden, og glemmer kanskje å låse verandadører, sier han.

Han oppfordrer folk til å ta sine forholdsregler ved å sjekke at alle dører, både inngangsdører og verandadører, er låst før de legger seg. I tillegg til å se til at vinduer står i lås i luftestillinger, hvis de står åpne.

– Vi ser veldig ofte at slike innbrudd skjer ved varmt, tørt vær. Da er det jo også naturlig at man lufter litt.

Men det er ikke alltid at det hjelper å låse dører og vinduer. Noen ganger klarer innbruddstyvene likevel å bryte seg inn.

– Ring så stille som mulig

Når du oppdager noen uvedkommende i huset, gjelder det å raskest mulig ta kontakt med politiet, sier Willersrud

– Da ringer man 112, umiddelbart. Man kan eventuelt forsøke å titte ut og se om det er biler eller flere personer som holder vakt. Så kan man gi politiet informasjon om hva man ser, og for eksempel om hvilken retning de reiser.

Han oppfordrer ingen til å gå i konfrontasjon med innbruddstyvene.

Det er altså ingen grunn til å la de få vite at du har våknet av innbruddet.

– Prøv å ringe så stille som mulig, så vil man få videre veiledning derfra, sier han.

Artikkeltags