Spente på seriestart

Artikkelen er over 15 år gammel

De synes det er både litt stas og litt ekkelt å se seg selv på skjermen. Nå er de spente på seernes reaksjoner.

DEL

Kollegaene humrer når Unn Berit Flindrum Sogge klamrer seg fast til salen og nærmest skyves opp på hesteryggen. Å jobbe i helsesektoren kan være mangfoldig.

Det får seerne oppleve når de ansatte slipper dem inn på arbeidsplassen sin i den usminkete nye dokumentarserien på NRK.

Latter og vemod

– Det er rart å se sjefen på en så vakker hest, kommenterer en av hovedpersonene, Knut Andre Henriksen, fra lerretet.

Unn Berit Flindrum Sogge er nemlig leder for bofellesskapet hvor Knut Andre Henriksen, Morten Olstad og de andre kommende kjendisene i dokumentarserien «Institusjonen» bor.

I første episode av til sammen 13, som vises på NRK1 hver mandag framover, skal de prøve seg på hesteryggen. Da episoden ble vist for noen av de ansatte i Ullensaker kino fredag, var det latter og vemod om hverandre.

Allemannseie

Seerne kommer veldig nær både beboerne og de ansatte. Etter hvert ble filmteamet en del av hverdagen på Gjestad. De som er med blottlegger seg og viser omverdenen hvordan livet kan være, for eksempel når man blir gammel. Vi møter for eksempel 81 år gamle Anna. Hun har tre sønner, forteller hun i serien, men hun kan ikke huske hvem hun var gift med. Anna har gått bort etter at opptakene ble gjort.

Alle pårørende har sagt ja til å slippe offentligheten inn. Og det har vært en lang godkjenningsprosess i etterkant.

– Filmteamet kom og gikk som de ville i sju måneder og var hos oss nesten hver dag, forteller Unn Berit Flindrum Sogge.

– Hvordan har dere forberedt dere på å bli allemannseie for norske fjernsynsseere fra mandag av?

– Vi får mestre det så godt vi kan. Mange vil sikkert ha mye de ønsker å spørre om. Vi får svare så godt vi kan, sier hun.

Utgangspunktet for filmproduksjonen var Helse- og sosialdirektoratets ønske om å stimulere elever som går ut av ungdomsskolen til å søke omsorgsyrkene. Derfor synes de ansatte det var viktig å åpne dørene.

Produksjonsselskapet Indie Film har laget serien som er kjøpt av NRK.

– Når filmteamet spurte hvorfor vi gjør det vi gjør og vi måttet sette ord på det, var det bevisstgjørende også for oss, forteller Berit.

Liker ikke navnet

Odd Børretzen er kommentator i serien. Han bruker personlige erfaringer til å sette seerne inn i den usminkete hverdagen på Gjestad.

Serien foregår på tre steder på Gjestad – i ett av bofellesskapene, på det gamle sykehjemmet og på rehabiliteringsavdelingen.

– Vi liker serien veldig godt, bortsett fra akkurat navnet. Bofellesskapet er ingen institusjon, men beboernes hjem hvor de får bistand. Som fagfolk jobber vi for å få vekk institusjonsbegrepet, sier Åsa Walters.

Artikkeltags