Ifølge prognoser fra kredittopplysningsselskapet Lindorff as vil rundt 340 aksjeselskap i Akershus gå over ende allerede før sommeren. Over 100 vil etter all sannsynlighet være romeriksbedrifter – det lyser nemlig rødt for flere enn 600 bedrifter i regionen.

– Det ser svært alvorlig ut. Etter våre beregninger vil konkursene i fylket koste 1.700 arbeidsplasser og naturlig nok gi store tap for kreditorene. Omkring 375 millioner kroner i leverandørgjeld kan gå tapt, noe som i stor grad vil ramme det lokale næringslivet, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff as til Romerikes Blad.

Varehandel utsatt

Den forventede konkurseksplosjonen vil gå av med over dobbel styrke i forhold til siste halvår i fjor da 158 konkurser ble åpnet i Akershus.

Bare i siste kvartal i fjor ble 37 bedrifter på Romerike slått konkurs eller tvangsoppløst, ifølge statistikken.

– I tillegg til velkjente konkursutsatte bransjer som bygg og anlegg, hotell og restaurant samt transport, vil varehandel bli en nykommer på konkurslista. I kommunene Skedsmo, Ullensaker og Lørenskog er denne bransjen høyt representert. Det gi kan et tilsvarende høyt antall konkurser, sier Paulsen.

LES OGSÅ: – Denne krisen vekker vonde minner!

Akutt fare

Lindorff as har nylig foretatt en analyse av romeriksbedriftenes evne til å gjøre opp for seg.

I underkant av 27 prosent, eller 2014, av alle regionens 7489 aksjeselskap er klassifisert inn i kategoriene stor og middels stor fare for konkurs. For 624 av disse blinker varsellampene signalrødt – faren er overhengende.

– Det ingen tiltakspakke som kan redde disse selskapene. De er i akutt konkursfare og holder seg i live med kortsiktig kreditt, altså på andre bedrifters regning, sier Paulsen.

Øker dramatisk

Han ser også en markant økning i antall betalingsanmerkninger i fylket.

– I siste kvartal i fjor representerte de 425 millioner kroner. Beløpet vil naturlig nok øke dramatisk i takt med konkursene, sier Paulsen.

Da festfyrverkeriet ble fyrt av for noen uker siden sto 1664 bedrifter i fylket oppført med betalingsanmerkninger – 317 av disse relatert til Romerike.

– Antallet varierer fra dag til dag. Noen gjør opp for seg og blir slettet, andre gjør ikke det og blir registrert hos oss og i andre databaser, sier Paulsen.

Kritiske blikk

Ifølge kommunikasjonsdirektøren er utviklingen i leverandørgjelden rett og slett ute av kontroll i mange selskaper. Han oppfordrer på det sterkeste bedriftene til å foreta løpende kredittvurderinger av kundemassen.

– Det vil være helt avgjørende for at de som i dag ikke er konkurstruet skal klare seg videre framover. I mange tilfeller vil det være helt nødvendig å avstå fra å gi kreditter i det hele tatt, i andre forlange forskuddsbetaling – helt eller delvis avhengig av risikovurdering, sier Arve Paulsen.