[Moss Avis] 2015 er Friluftslivets år, og tirsdag 13. januar sparkes året i gang. I den anledning er hele Norge invitert til å sove ute, fra tirsdag til onsdag, og håpet er å få med så mange som mulig. Blant annet har over 180 ordførere i hele Norge meldt seg på ulike lokale arrangementer, melder Moss Avis.

Men ute er det snø og kaldt mange steder. Hvordan holder man seg da varm?

Tom-Viggo Vårdal bor i Rygge i Østfold, er offroadsykler og har blant annet syklet Offroad Finnmark flere ganger. Runden er på hele 700 kilometer. Men Vårdal har også bakgrunn fra Forsvaret og har vært ute en vinternatt før.

– Selv om det er minusgrader ute kan man holde seg varm og ha en fin tur likevel, sier Vårdal.

– Jeg har noen hundre døgn i telt bak meg og gjort meg noen erfaringer, uttaler Vårdal, som forteller at det viktigste å holde varmt er føtter, nakke og hode.

– Nakke og hode er spesielt viktig, for her kan mye av varmen forsvinne fra oss. En god lue langt nedover ørene og en forholdsvis trang buff er smart å ha, sier Vårdal.

Men det er kun buffen rundt halsen og nakken som skal være trang. De øvrige klærne man tar på seg bør ha noe luft mellom seg og det er tre lag som gjelder:

– Begynn med ull innerst på kroppen og ha helst et sett som er laget av 100 prosent ull. Husk at også sokkene bør være av ull. Lag nummer to må ikke sitte for tett på ull-laget, og kan gjerne være av fleece. Deretter avslutter man med noe som er vindtett, sier Vårdal.

Er man ikke av den kaldeste typen, kan man velge en kortermet genser som lag nummer to.

– En vindstopper ytterst er viktig, hvis ikke kan man fort bli kald, sier han videre.

Også soveposen og liggeunderlaget er viktig når man skal sove ute om vinteren.

– Soveposen bør være beregnet for å sove ute i minusgrader og liggeunderlaget bør enten være laget av isopor eller de man blåser opp. De er litt harde å ligge på, men isolerer godt mot kulda som kommer opp fra bakken, påpeker Vårdal.

Er det veldig kaldt, kan en primus sørge for litt varme i teltet, men den må passes på.

– Skal man bruke dette, er man nødt til å ha en mann på vakt hele tiden. Man kan ikke sovne fra den, presiserer Vårdal.

– Utover det er det toddy, te, kaffe eller buljong som kan sørge for litt ekstra varme i kroppen.

Votter fremfor hansker er også et annet tips, og ekte raggsokker:

– Et godt tips for gode, store ullsokker er å dra til en håndtverkerbutikk. Der har i alle fall jeg kjøpt mine beste ullsokker, bortsett fra de man får av bestemor, sier Vårdal og ønsker lykke til med teltturen en vinternatt.

Her kan du sjekke arrangementene for Friluftlivets år rundt omkring i landet

(ANB)