Sørum-mann erkjente seg skyldig i gigantisk narkorettssak

Rettssaken startet på dagen ett år etter en dramatisk politiaksjon her utenfor havnen i Aalbæk nord på Jylland. En norsk mann ble drept.

Rettssaken startet på dagen ett år etter en dramatisk politiaksjon her utenfor havnen i Aalbæk nord på Jylland. En norsk mann ble drept. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rettssaken mot fem narko-tiltalte nordmenn startet i Hjørring i Danmark i dag.

DEL

Ifølge nordjyske.dk skal den 37 år gamle mannen fra Sørum ha erkjent straffskyld for forsøk på smugling av 45 kilo hasj da rettssaken startet mandag.

Totalt er fem nordmenn tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Rettssaken startet på dagen ett år etter en dramatisk politiaksjon utenfor havnen i Aalbæk nord på Jylland der en norsk mann ble drept. Dansk politi gikk til aksjon mot en båt med tre nordmenn etter tips fra sine norske kolleger. Politiet gikk til aksjon idet et stort parti hasj var lastet om bord i en speedbåt.

Det oppsto skuddveksling, og en 49-åring fra Arendal ble drept. Ifølge dansk politi var det 49-åringen som skjøt først. En av de andre nordmennene om bord i båten og en politimann ble såret i skuddvekslingen.

– Befant seg i bunnen av båten

Romerikingen skal ha sagt at han befant seg i bunnen av båten da politiet aksjonerte, og at han derfor ikke så hva som skjedde.

Mannen er ifølge NRK tidligere straffet i Norge. I 2004 ble han dømt til åtte måneders fengsel for oppbevaring og bruk av amfetamin, samt besittelse av ulovlige skytevåpen.

Han er også dømt til betinget fengsel i 45 dager for brudd på veitrafikkloven og tyveri i 1995.

Mannen endret i 2012 sitt etternavn. Ifølge kilder i det kriminelle miljøet skal han ha et tett forhold til flere av personene i kretsen rundt Nokas-dømte David Toska.

Han har sittet varetektsfengslet siden 7. januar 2013.

Han er også tiltalt for å ha snakket med to av de medtiltalte mens han selv satt i varetekt. Han skal da ha vært i besittelse av en mobiltelefon mens han satt arrestert.

Gevinsten kunne vært ti millioner

I september i fjor skrev Aftenposten at politiet tror utbytte fra Nokas-ranet ble brukt til å finansiere hasjsmuglingen, skriver NTB.

– Hadde smuglerne lykkes, kunne gevinsten ha vært åtte–ti millioner kroner. Vi tror miljøet rundt Nokas–ranerne bruker deler av utbyttet for å finansiere narkosmugling, sa en norsk politikilde med inngående kjennskap til etterforskningen sist høst.

Det er satt av fem dager til saken, fordelt over flere uker i januar og februar.

Artikkeltags