Sørgende samlet seg i kirken

ALT HÅP UTE: Redningsmannskapene søkte i Nitelva der hvor gutten skal ha havnet i vannet, men søket var resultatløst. I dag fortsetter søket.FOTO: LISBETH ANDRESEN

ALT HÅP UTE: Redningsmannskapene søkte i Nitelva der hvor gutten skal ha havnet i vannet, men søket var resultatløst. I dag fortsetter søket.FOTO: LISBETH ANDRESEN

Artikkelen er over 10 år gammel

Den åtte år gamle gutten gikk gjennom isen og forsvant i vannmassene i Nitelva. I går kveld sørget rundt 60 mennesker i Rælingen kirke.

DEL

– Noen av barna er stille. Andre gråter. Barn og voksne takler sorgen på forskjellige måter, og det er fint å se at barna blir så godt ivaretatt av sine voksne.

Det sier kirkeverge Nina Brandt. I går var hun og flere andre ressurspersoner til stede i Rælingen kirke for å ta hånd om skolekamerater og andre som trengte hjelp etter at en åtte år gammel skoleelev fra Fjerdingby barneskole forsvant i Nitelva.

Lekte på isen

Åtteåringen var sammen med en kamerat på den islagte bredden av Nitelva, ved Tangen nedenfor Aamodt, da ulykken skjedde. De to lekte langs bredden da isen knakk. Den savnede gutten var på den delen av isen som løsnet og forsvant ut i vannet.

Flere barn var til stede i kirken. Der fikk de muligheten til å bruke tegnesaker og omgås hverandre i en vanlig, men spesiell kontekst.

– Her kan de tenne lys og søke sammen i sorgen, sier sogneprest Hildigunn B. Hauger-Dalsgard.

Ingen spor

Den dramatiske alarmen gikk klokka 11.09 mandag.

Like etter klokka 20 ble søket avsluttet for kvelden. Da hadde det ennå ikke blitt funnet klær eller andre spor etter gutten.

– Håpet om å finne vedkommende i live er ikke lenger til stede. Vi søker nå etter en antatt omkommet person, sier stabssjef Hans Holmgrunn i Romerike politidistrikt.

Tirsdag morgen vil imidlertid søket igangsettes igjen fra det tidspunktet som gjør et søk praktisk mulig.

– Det er en meget tragisk sak og vi skal gjøre alt for å finne gutten.

Forholdene på stedet gjorde søket vanskelig for redningsmannskapet i går.

– Is under oppløsning har gitt krevende forhold. Sikten er begrenset, og kombinasjonen av vann og is gjør det utfordrende å bruke båtene. Det er økende vannføring i elva, og strømmen er anslått å være mellom tre og fem knop. Han kan ha drevet langt, men det er vanskelig å si noe hvor langt, sier Holmgrunn.

– Faren tar det tungt

Guttens far var i går til stede ved elva i flere timer i håp om at gutten skulle finnes.

– Han tar det selvfølgelig svært tungt, og blir tatt hånd om at kriseteamet på best mulig måte, sier skadestedsleder Trond Hagen til Romerikes Blad.

Et lite antall vitner skal ha sett hva som skjedde med gutten.

Skadestedslederen forteller at vitnene har bistått politi og redningsmannskaper på stedet.

– De har vist oss hvor gutten havnet i vannet og gitt oss andre opplysninger om hva som har skjedd, sier Hagen.

Hørte rop om hjelp

Joakim Wedaa (14) var en av dem som kom til elva etter at ulykken skjedde.

– Jeg hørte noen skrike om hjelp, sier han til Romerikes Blad.

14-åringen skulle til å sykle hjemmefra da han hørte skrikene. Han er ikke sikker på om det var guttenes rop om hjelp eller noen av vitnene som kom til som skrek han hørte.

Sammen med en rekke personer sto han i går og så på at redningsmannskapet søkte etter den forulykkede gutten. Flere titalls personer kom ned til elva da de oppdaget ambulanse- og redningshelikopter i området.

– Det er veldig ekkelt det som har skjedd. Jeg kjenner ikke gutten, men jeg vet hvem han er, sier Joakim.

– Lov å bry seg

I Rælingen kirke i går kveld fikk lokalsamfunnet sin oppfordring.

– Det er nå viktig at lokalsamfunnet står sammen og at de tar seg av de berørte familiene. Det er lov å bry seg og vise omtanke for hverandre, sier helsesøster Sigrid Rønning.

– I den grad kirken kan være en ressurs, så ønsker vi også å være det, legger kirkeverge Nina Brandt til.

En av dem som satte pris på åpen kirke, var ordfører Øivind Sand.

– Jeg forstår det ikke, og jeg klarer ikke å akseptere det tragiske som har skjedd. Her i kirken opplever jeg veldig mye tristhet, veldig mye sorg og veldig mye hjelpeløshet.

Det er over 400 elever ved Fjerdingby barneskole.

– Hele samfunnet er berørt. Derfor er det også viktig at vi nå står sammen, sier Sand.

Artikkeltags